25529

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έγινε πραγματικότητα χάριν σε έναν ανήσυχο Λεμεσιανό!

05/05/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Παιδεία
Κοινωνική Ζωή

Η ίδρυση της Παντείου συνδέεται με το Γεώργιο Σ. Φραγκούδη, γεννημένο το 1869 στην ιστορική οικογένεια Φραγκούδη της Λεμεσού, με πατέρα τον Σωκράτη Φραγκούδη και μητέρα τη Ζωή Πηλαβάκη. Ο Γεώργιος Φραγκούδης, στέλεχος των Φιλελευθέρων, του κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ήθελε να δει στην Ελλάδα μια Ανώτατη Σχολή, που θα αναλάμβανε τη μόρφωση της «ιθύνουσας τάξης».

Ο Γεώργιος Φραγκούδης και η οικογένειά του.

Για να βρει χρήματα για την ίδρυση της σχολής, έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στο εσωτερικό και εξω­τερικό και ταξίδεψε για να πείσει τους ομογενείς στην Αμερική να ενισχύσουν το έργο που ο ίδιος και ο Αλέξανδρος Πάντος είχαν οραματιστεί.

Ο ίδιος σπούδασε Νομι­κά στην Αθήνα και Πολιτικές Επι­στήμες στο Παρίσι. Ήταν επιστήμονας, νομικός, πολιτικός, δημοσιογράφος, ερευνητής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, περιηγητής, φυσιολάτρης και πολλά ακόμα.

Το 1924 ίδρυσε την Εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννηση», μέσα από την οποία γεννήθηκε και η Σχολή Πολιτικών Επιστημών το 1930.

Τελικά, όμως, η σχολή μετονομάστηκε σε Πάντειος Σχολή, αφού ο Αλέξανδρος Πάντος είχε αφήσει ένα κληροδότημα για να στελεχωθεί και να προχωρήσει η λειτουργία της.

Το πορτραίτο του Γεώργιου Φραγκούδη στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Λεμεσού. Στη φωτογραφία, ο ιστορικός Τίτος Κολώτας, αφηγείται την ιστορία αυτού του σπουδαίου, αλλά για πολλούς άγνωστου, Λεμεσιανού.

Αν και λίγοι γνωρίζουν στην Ελλάδα τον ρόλο που διαδραμάτισε για τη δημιουργία ενός από τα πρώτα Πανεπιστήμια της χώρας, στη Λεμεσό, η μνήμη του μένει ζωντανή, αφού μεταξύ άλλων το όνομά του φέρει και η ιδιαίτερη εκκλησία δίπλα στη θάλασσα της πόλης.

Σχετικα

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.