Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έγινε πραγματικότητα χάριν σε έναν ανήσυχο Λεμεσιανό!

03/10/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Παιδεία
Κοινωνική Ζωή

Η ίδρυση της Παντείου συνδέεται με το Γεώργιο Σ. Φραγκούδη, που καταγόταν από την ιστορική οικογένεια Φραγκούδη της Λεμεσού, με πατέρα το Σωκράτη Φραγκούδη και μητέρα τη Ζωή Πηλαβάκη. Ο Γεώργιος Φραγκούδης, ισχυρό στέλεχος των Φιλελευθέρων, του κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ήθελε να δει στην Ελλάδα μια Ανώτατη Σχολή, που θα αναλάμβανε τη μόρφωση της «ιθύνουσας τάξης».

Η ανέγερση της σχολής δεν ήταν εύκολη. Ο Γ. Φραγκούδης, για να εξεύρει τα αναγκαία χρήματα έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στο εσωτερικό και εξω­τερικό και αναγκάστηκε να ταξιδέψει και ο ίδιος για να πείσει τους ομογενείς, της Αμερικής κυρίως, να ενισχύσουν το έργο που ο ίδιος και ο Αλέξανδρος Πάντος είχαν οραματιστεί.

Ο ίδιος σπούδασε Νομι­κά στην Αθήνα και Πολιτικές Επι­στήμες στο Παρίσι. Ήταν επιστήμονας, νομικός, πολιτικός, δημοσιογράφος, ερευνητής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, περιηγητής, φυσιολάτρης και πολλά ακόμα, όσα χρειαζόταν η ανήσυχη φύση του για να τραφεί. Προωθώντας τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες, ο Φραγκούδης ίδρυσε το 1924 την Εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννηση», μέσα από την οποία ίδρυ­σε και τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών το 1930. Η Σχολή αυτή μετονομάστηκε το 1931 σε Πάντειος Σχολή, προς τιμήν του Αλέξανδρου Πάντου, ο οποίος είχε αφήσει ένα κληροδότημα για να μπορέσει να στελεχωθεί και να προχωρήσει η λειτουργία της.

Το πορτραίτο του Γεώργιου Φραγκούδη βρίσκεται πια σε περίοπτη θέση στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Λεμεσού. Στη φωτογραφία, ο ιστορικός Τίτος Κολώτας, αφηγείται την ιστορία αυτού του σπουδαίου, αλλά για πολλούς άγνωστου, Λεμεσιανού.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.16330