Η ίδρυση της Παντείου συνδέεται με το Γεώργιο Σ. Φραγκούδη, που καταγόταν από την ιστορική οικογένεια Φραγκούδη της Λεμεσού, με πατέρα το Σωκράτη Φραγκούδη και μητέρα τη Ζωή Πηλαβάκη. Ο Γεώργιος Φραγκούδης, ισχυρό στέλεχος των Φιλελευθέρων, του κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ήθελε να δει στην Ελλάδα μια Ανώτατη Σχολή, που θα αναλάμβανε τη μόρφωση της «ιθύνουσας τάξης».
Η ανέγερση της σχολής δεν ήταν εύκολη. Ο Γ. Φραγκούδης, για να εξεύρει τα αναγκαία χρήματα έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό και αναγκάστηκε να ταξιδέψει και ο ίδιος για να πείσει τους ομογενείς, της Αμερικής κυρίως, να ενισχύσουν το έργο που ο ίδιος και ο Αλέξανδρος Πάντος είχαν οραματιστεί.
Ο ίδιος σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι. Ήταν επιστήμονας, νομικός, πολιτικός, δημοσιογράφος, ερευνητής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, περιηγητής, φυσιολάτρης και πολλά ακόμα, όσα χρειαζόταν η ανήσυχη φύση του για να τραφεί. Προωθώντας τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες, ο Φραγκούδης ίδρυσε το 1924 την Εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννηση», μέσα από την οποία ίδρυσε και τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών το 1930. Η Σχολή αυτή μετονομάστηκε το 1931 σε Πάντειος Σχολή, προς τιμήν του Αλέξανδρου Πάντου, ο οποίος είχε αφήσει ένα κληροδότημα για να μπορέσει να στελεχωθεί και να προχωρήσει η λειτουργία της.
Το πορτραίτο του Γεώργιου Φραγκούδη βρίσκεται πια σε περίοπτη θέση στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Λεμεσού. Στη φωτογραφία, ο ιστορικός Τίτος Κολώτας, αφηγείται την ιστορία αυτού του σπουδαίου, αλλά για πολλούς άγνωστου, Λεμεσιανού.