A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έγινε πραγματικότητα χάριν σε έναν ανήσυχο Λεμεσιανό!

Η ίδρυση της Παντείου συνδέεται με το Γεώργιο Σ. Φραγκούδη, που καταγόταν από την ιστορική οικογένεια Φραγκούδη της Λεμεσού, με πατέρα το Σωκράτη Φραγκούδη και μητέρα τη Ζωή Πηλαβάκη. Ο Γεώργιος Φραγκούδης, ισχυρό στέλεχος των Φιλελευθέρων, του κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ήθελε να δει στην Ελλάδα μια Ανώτατη Σχολή, που θα αναλάμβανε τη μόρφωση της «ιθύνουσας τάξης».

Η ανέγερση της σχολής δεν ήταν εύκολη. Ο Γ. Φραγκούδης, για να εξεύρει τα αναγκαία χρήματα έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στο εσωτερικό και εξω­τερικό και αναγκάστηκε να ταξιδέψει και ο ίδιος για να πείσει τους ομογενείς, της Αμερικής κυρίως, να ενισχύσουν το έργο που ο ίδιος και ο Αλέξανδρος Πάντος είχαν οραματιστεί.

Ο ίδιος σπούδασε Νομι­κά στην Αθήνα και Πολιτικές Επι­στήμες στο Παρίσι. Ήταν επιστήμονας, νομικός, πολιτικός, δημοσιογράφος, ερευνητής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, περιηγητής, φυσιολάτρης και πολλά ακόμα, όσα χρειαζόταν η ανήσυχη φύση του για να τραφεί. Προωθώντας τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες, ο Φραγκούδης ίδρυσε το 1924 την Εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννηση», μέσα από την οποία ίδρυ­σε και τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών το 1930. Η Σχολή αυτή μετονομάστηκε το 1931 σε Πάντειος Σχολή, προς τιμήν του Αλέξανδρου Πάντου, ο οποίος είχε αφήσει ένα κληροδότημα για να μπορέσει να στελεχωθεί και να προχωρήσει η λειτουργία της.

Το πορτραίτο του Γεώργιου Φραγκούδη βρίσκεται πια σε περίοπτη θέση στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Λεμεσού. Στη φωτογραφία, ο ιστορικός Τίτος Κολώτας, αφηγείται την ιστορία αυτού του σπουδαίου, αλλά για πολλούς άγνωστου, Λεμεσιανού.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.