10326

Εκκλησία Παναγίας Χρυσαηφυλιώτισσας

23/05/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε μια από τις μεγαλύτερες ενορίες της Λεμεσού, με περίπου 25.000 κατοίκους, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός ναός, που οφείλει το όνομά του στην ιστορία της περιοχής. Η περιοχή της Αγίας Φυλάξεως συνδέεται με την ιδιαίτερη ονομασία που αποδόθηκε στην Παναγία αιώνες πριν.

Η ιστορία της ονομασίς της Παναγίας της Αγίας Φυλάξεως ή της θείας Φυλάξεως ανάγεται στην εποχή που το νησί διοίκησε ο Ισαάκιος Κομνηνός (1184 – 1191), ο οποίος έκοψε νομίσματα που εικόνιζαν τη Θεοτόκο να τον προστατεύει. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Φύλαξις δεν επέτρεψε ποτέ να λεηλατηθεί η κοινότητα από τους Τούρκους ή άλλους ξένους εισβολείς. Έτσι, έχει καλλιεργηθεί έντονα στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής ότι η Παναγία φυλάει και προστατεύει τους χριστιανούς. 

Ο σημερινός ναός της Παναγίας της Χρυσαηφυλιώτισσας βρίσκεται στο κέντρο της ενορίας της Αγίας Φύλας. Ανεγέρθηκε το 1968, είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου (γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου) και είναι από τους μεγαλύτερους ναούς της Κύπρου. Είναι πεντάτρουλλος με στοιχεία από βυζαντινή, γοτθική και ρωμανική αρχιτεκτονική. Πολύ κοντά στον υφιστάμενο ναό υπήρχε η παλαιά εκκλησία της Αγίας Φυλάξεως, η οποία δεν υφίσταται πλέον.

Η εικόνα της Παναγίας, η επονομαζόμενη «Αγία Φύλαξις», είναι του 16ου αιώνα. Η Παναγία εικονίζεται βρεφοκρατούσα στο γνωστό βυζαντινό τύπο της οδηγήτριας. Ο Χριστός είναι στραμμένος προς τη μητέρα του, ευλογεί με το δεξί του χέρι και με το αριστερό κρατεί κλειστό ειλητάριο.