4531

Εκκλησία Αγίας Θέκλας

24/09/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην περιοχή μεταξύ του Μεσαιωνικού Κάστρου και του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού, υπάρχει ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι, το οποίο μπορεί να προσπεράσεις χωρίς να το προσέξεις καν. Πρόκειται, όμως, για ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι, που χτίστηκε πάνω στο αγίασμα της Αγίας Θέκλας, από έναν Τουρκοκύπριο.

Το αγίασμα έρεε μέσω ενός φρεατίου σε μία υπόγεια σήραγγα, το οποίο λέγεται ότι κάποτε έφτανε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Νάπας, μερικά χιλιόμετρα ανατολικά του Κάστρου. Το σημείο αυτό, βέβαια, ήταν μέρος της ιδιοκτησίας του Τουρκοκύπριου Αλή Χατζή Χασάν. Η παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Θέκλα εμφανιζόταν επανειλημμένα στον ύπνο του και αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να χτίσει και το εκκλησάκι.

Πολλοί πιστοί προσκυνούν από τότε στο εκκλησάκι με το αγίασμα, ενώ εκεί γιορτάζεται και η Αγία Θέκλα στις 24 Σεπτεμβρίου.