Το Τούνελ με τα Δέντρα – Φασούρι

23/08/2016
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Καθώς περνάτε από το My Mall και προχωράτε προς Κολόσσι, Επισκοπή ή Κούριο… ελαττώστε ταχύτητα και απολαύστε το πανέμορφο πέρασμα μέσα από το Τούνελ των Δέντρων. 

Η ομορφιά και η ηρεμία που εκπέμπει η περιοχή είναι πέραν κάθε φαντασίας. Πιο μαγική όμως είναι η μικρή ιστορία που κρύβουν αυτά τα πανύψηλα δέντρα, που το καλοκαίρι δροσίζουν το πέρασμα μέσα από τη φυτεία στο Φασούρι. Την ιστορία αφηγείται στο βιβλίο-αυτοβιογραφία «Lemons from Paradise», η Elsie Slonim, η σύζυγος του David Slonim, του πρωτοπόρου Εβραίου γεωπόνου που έζησε στην Κύπρο από το 1932 μέχρι το 2007. 

Σε μια στάση στην Κύπρο καθοδόν προς Ιταλία με το πλοίο, ο νεαρός τότε γεωπόνος είδε ένα μεγάλο βάλτο (στη νότια ακτή του νησιού) και σκέφτηκε πως θα μπορούσε να δημιουργήσει καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Αγόρασε το βάλτο από μια οικογένεια Άγγλων και σε λίγα χρόνια, με σκληρή και πολύωρη καθημερινή δουλειά, μετέτρεψε το βάλτο σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής εσπεριδοειδών σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη φυτεία Φασουρίου.  

Θέλησε να μετατρέψει την περιοχή από ελώδη έκταση σε παράδεισο, γι αυτό και φυτεύτηκαν χιλιάδες κυπαρίσσια, καθώς και ευκάλυπτοι, οι οποίοι ως υδρόφιλα δέντρα βοηθούσαν στην αποξήρανση των ελών της περιοχής.

Το τούνελ των δέντρων στο Φασούρι υπήρξε κάποτε συχνό και αναπόφευκτο πέρασμα για τους παλαιότερους Λεμεσιανούς, αφού δεν υπήρχε υπεραστική οδός για τις οποιεσδήποτε εκδρομικές τους εξορμήσεις. 

swipe gallery


swipe gallery

18079