9132

Κυπερούντα

18/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Στους πρόποδες της Μαδαρής βρίσκεται το γραφικό χωριό της Κυπερούντας. Είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου και ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Έχει υψόμετρο 1200 μέτρα και περιβάλλεται από τα Βουνά του Τροόδους, της Παπούτσας και της Μαδαρής.

Τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται το χωριό είναι το κρασί, τα καπνιστά αλλαντικά, τα φρέσκα φρούτα, το μηλόξυδο, τα τοπικά γλυκά και τις μαρμελάδες, όπως επίσης και λικέρ σε διάφορες γεύσεις και αρώματα.

Ιστορία - Ονομασία

Η ονομασία του χωριού πιθανότατα σχετίζεται με το φυτό «κύπερος», ένα ζιζάνιο που φύεται στην περιοχή και χρησιμοποιείτο ως μία από τις κύριες τροφές των ζώων. Η ίδρυση του πιστεύεται πως ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, όμως υπάρχουν και αρχαιολογικά τεκμήρια που υποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τα ελληνιστικά χρόνια.

Πλατεία

Η πλατεία του χωριού υπήρχε από τα χρόνια της Αγγλοκρατίας και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1990.

Ο παραδοσιακός πυρήνας του χωριού με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια με τις στέγες από κεραμίδι, συμβάλλει στον γραφικό χαρακτήρα της Κυπερούντας. Τα δρομάκια γύρω από την πλατεία, είναι ιδανικά για εξερευνήσεις.

Στο χωριό βρίσκεται και το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο, όπου φοιτούν δεκάδες παιδιά από τα χωριά της γύρω περιοχής, ενώ λειτουργεί νηπιαγωγείο, γηροκομείο και βρεφονηπιοκομικός σταθμός.

Περιφερειακό Νοσοκομείο Κυπερούντας

Εξαιτίας του μοναδικού κλίματος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή που έχει η Κυπερούντα, η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση την είχε επιλέξει για ανέγερση σανατόριου, που δημιουργήθηκε στην είσοδο του χωριού σε μία καταπράσινη περιοχή και μετεξελίχθηκε σε Περιφερειακό Νοσοκομείο.

Εκκλησίες

Εκκλησία Αγίου Αρσενίου: Ο ναός αναβιώνει τον ρυθμό της παλαιοχριστιανικής πεντάκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ.

Σχετικα

Εκκλησία Αγίας Μαρίνας: Είναι αφιερωμένη στην προστάτιδα του χωριού και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κυπερούντας.

Σχετικα

Εκκλησία Παναγίας και Χρυσοσωτήρος: Πρόκειται για μία δισυπόστατη εκκλησία, η οποία στα χρόνια της Ενετοκρατίας λειτουργούσε ως ορθόδοξος και καθολικός ναός.

Σχετικα

Παρεκκλήσι Τιμίου Σταυρού: Είναι το αρχαιότερο εκκλησάκι της Κυπερούντας και βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Σχετικα

Μουσεία

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Ζωής: Φιλοξενεί έπιπλα και κειμήλια της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού κατά τις αρχές του περασμένου αιώνα ή και παλαιότερα.

Σχετικα

Μουσείο αγώνα ΕΟΚΑ ‘55 – ‘59: Βρίσκεται στον παραδοσιακό πυρήνα σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε δημιουργήσει κρησφύγετο για να μπορούν να καταφεύγουν οι κυνηγημένοι από τους Άγγλους αντάρτες.

Σχετικα

Εκδρομικός χώρος

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, ο εκδρομικός χώρος αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό για βόλτες, χαλάρωση, παιχνίδι και φαγητό μέσα στη φύση. Το αναψυκτήριο που βρίσκεται στον χώρο, λειτουργεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προσφέροντας επιλογές για ποτό και φαγητό στους επισκέπτες.

swipe gallery

Μονοπάτια της φύσης

Από την Κυπερούντα ξεκινά το σύμπλεγμα των εντυπωσιακών μονοπατιών της κορυφής της Μαδαρής, πάνω στο σύνορο των επαρχιών Λεμεσού και Λευκωσίας. Από το σημείο εκείνο, ακολουθεί κανείς ανοδική πορεία προς την κορυφή της Μαδαρής, ενώ το μονοπάτι περνά μέσα από ένα πανέμορφο και καταπράσινο δάσος, με πεύκα και ενδημικά θαμνώδη φυτά της περιοχής.

Στην κοινότητα υπάρχουν επίσης 2 μονοπάτια εντός του χωριού, ένα απέναντι από το Ξενοδοχείο Λιβαδειά και ένα δίπλα στο χώρο στάθμευσης της κοινότητας, απέναντι από την Kyperia Tavern & Bar.

swipe gallery

Αdventure Mountain Park

Ένα θεματικό πάρκο μέσα στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, κοντά στο μονοπάτι της φύσης της Μαδαρής, προσφέρει ευκαιρίες για διάφορες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, όπως αναρρίχηση, paintball, ice-skating και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που καλλιεργούν ομαδικό πνεύμα και συνεργασία.

swipe gallery

Οινοποιείο

Σε ύψωμα με θέα ολόκληρο το χωριό, το Οινοποιείο Κυπερούντας είναι από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Κύπρου, με εκλεκτά, βραβευμένα κρασιά.

swipe gallery

Φράγμα

Το φράγμα αυτό βρίσκεται νότια του χωριού, στα σύνορα με το χωριό Χανδριά. Τριγυρισμένο από άγρια βλάστηση που ενισχύεται από την παρουσία του υγρού στοιχείου, το φράγμα χωρητικότητας 50.000 κυβικών μέτρων έχει δημιουργήσει μία τοποθεσία με φυσική ομορφιά, που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Διαμονή

Ξενοδοχείο Λειβαδιά (25 532929)

ΜΑΡΗΛΙΟΝ (99 458052)

Kyperounta Apartment (99 382850)

Το Κονάτζι της Μαρούλας (99 655890)

The Cosy Pine

Milea Mansion (99 135444)

Κάτω Χωριό (99 812166)

WOODSTONE Traditional House (99 536399)

swipe gallery

Φαγητό - Ποτό

Kyperia Tavern & Bar (99 358167)

Ταβέρνα Πάτσαλος (99 511381)

Το Γιοφύρι (25 530018)

Adventure Mountain Park (99 674126)

Ξενοδοχείο Λειβαδιά (25 532929)

 Στου Singer (99 307900)

Τσιπουράδικο-Ουζερί Αγία Μαρίνα (99 655890)

Karvounas Cafe Snack (25 550105)

Καφές στη Χόβολη (99 893756)

The Kretan (97 751534)

Dolly Snack Bar (99 662495)

Αντώνης Cafe (99 498135)

«Το Περίπτερο» καφέδες (25 530048)

Στην Πλατεία (-)

Καφενείο φλιτζανιού «Το Ανάγνωσμα» (-)

swipe gallery

Εκδηλώσεις

Φεστιβάλ Μήλου: Tο χωριό φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο της Λεμεσού, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.

Φεστιβάλ Κυπερούντας: Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου η Κυπερούντα γιορτάζει μαζί με τους κατοίκους, τους αποδήμους και όσους την επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Φεστιβάλ Παιδιού: Αφιερωμένο στα παιδιά, με δραστηριότητες και ευκαιρίες για διασκέδαση.

Χριστουγεννιάτικο Χωριό: Η κεντρική πλατεία της Κυπερούντας μετατρέπεται σε ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, με σπιτάκι του Άη Βασίλη και κιόσκια με παραδοσιακά προϊόντα.

Εορτασμός 1ης Απριλίου: Παγκύπρια συμμετοχή και αναβίωση εθίμων τα οποία γίνονται μόνο στην κοινότητα.