14051

Μονοπάτι Λούματα των Αετών (Κάτω Αμίαντος)

14/04/2023
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το γραμμικό μονοπάτι «Λουματα των Αετών» θεωρείται από τις δυσκολότερες διαδρομές στα ορεινά της επαρχίας Λεμεσού, λόγω της απότομης αλλαγής στη μορφολογία του. Την ίδια στιγμή, είναι από τα μονοπάτια που σε ανταμείβουν με το παραπάνω, χάριν στις μοναδικές εικόνες που μπορείς να απολαύσεις κάθε εποχή.

Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1100 μέτρων, μέσα σε πυκνό πευκοδάσος και εκτείνεται σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Το μονοπάτι διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού, μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου.

Βορειοδυτικά του μονοπατιού, μέσα από το δάσος, κατευθύνεται κανείς προς τις παρυφές του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου αμιάντου. Το τοπίου εκεί αλλάζει, αφού αρχίζουν να εμφανίζονται οι σκαμμένες πλαγιές. Στη βάση του σκάμματος του μεταλλείου έχει σχηματιστεί μια «μυστική» λίμνη, η οποία εμφανίζεται μόνο μετά τις βροχές του χειμώνα, ενώ εξαφανίζεται κατά του καλοκαιρινούς μήνες.

Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο την περίοδο που το χιόνι καλύπτει τις πλαγιές του μεταλλείου, φτάνοντας μέχρι την επιφάνεια του νερού στη λίμνη.

Φωτογραφίες: Cyprus From Air