A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Μονοπάτι Λούματα των Αετών (Κάτω Αμίαντος)

Το γραμμικό μονοπάτι «Λουματα των Αετών» θεωρείται από τις δύσκολες διαδρομές στα ορεινά της επαρχίας Λεμεσού, λόγω της απότομης αλλαγής στη μορφολογία του. Την ίδια στιγμή, είναι από τα μονοπάτια που σε ανταμείβουν με το παραπάνω, χάριν στις μοναδικές εικόνες που μπορείς να απολαύσεις κάθε εποχή.

Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1100 μέτρων, μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, και εκτείνεται σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Η διαδρομή περνά κοντά από τον εκδρομικο χώρο Αλμυρολίβαδο. Το μονοπάτι διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού, μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα των Αετών.

Επιλέγοντας να συνεχίσει κανείς βορειοδυτικά του μονοπατιού, μέσα από το δάσος, κατευθύνεται κανείς προς τις παρυφές του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου αμιάντου. Το τοπίου εκεί αλλάζει, αφού αρχίζουν να εμφανίζονται οι σκαμμένες πλαγιές. Αν και χρειάζεται κανείς να περάσει από κάποια δύσκολα σημεία στην πορεία αυτή, με απότομες ανηφόρες, η εικόνα που αποκαλύπτεται τελικά είναι πραγματικά μοναδική. Στη βάση του σκάμματος του μεταλλείου έχει σχηματιστεί μια «μυστική» λίμνη, η οποία εμφανίζεται μόνο μετά τις βροχές του χειμώνα, ενώ εξαφανίζεται κατά του καλοκαιρινούς μήνες.

Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο την περίοδο που το χιόνι καλύπτει τις πλαγιές του μεταλλείου, φτάνοντας μέχρι την επιφάνεια του νερού στη λίμνη.

*Οι φωτογραφίες λήφθηκαν κατά την εξερεύνηση της λίμνης από την ομάδα Cyprus from Air, στις 27 Ιανουαρίου 2018 και τον Δεκέμβριο του 2017.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;