22337

Καταρράκτης του Μιλλομέρη (Πλάτρες)

05/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη, βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, αποτελώντας μαζί με τον καταρράκτη των Καληδονίων ένα ντουέτο που έχει κάνει δημοφιλή προορισμό για τους φυσιολάτρες την περιοχή.

Ο καταρράκτης πρέπει να πήρε την ονομασία του από τις λέξεις «μιλλός», που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος (μιλλός + μέρος = Μιλλομέρης). Η ροή νερού που φτάνει από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι οι κάτοικοι ονόμασαν τον καταρράκτη Μιλλομέρη. Το νερό του καταρράκτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη, της οποίας η στάθμη ανεβαίνει και ενίοτε υπερχειλίζει κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο όγκος του νερού αυξάνεται σημαντικά.

Ο καταρράκτης αυτός μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία του ήταν μέχρι πρόσφατα δυσπρόσιτη. Σήμερα, με τα έργα που έγιναν, στον καταρράκτη οδηγεί ένας δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πλησιάσουν και αυτοκίνητα. Ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο τον επισκέπτονται εκατοντάδες άτομα καθημερινά. Πέρα από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, όσοι θέλουν να δροσιστούν μπορούν να τολμήσουν και μια βουτιά. Το νερό είναι αρκετά κρύο, αφού πηγάζει κατευθείαν από το βουνό.

Στο σημείο όπου πέφτει το νερό, το βάθος είναι γύρω στα 2 μέτρα, όμως οποιοδήποτε άλλο σημείο της μικρής λίμνης που σχηματίζεται εκεί είναι ρηχό. Για όσους νιώθουν άνετα στο νερό, όμως, η αίσθηση του νερού να πέφτει πάνω σου από ψηλά είναι μοναδική.

Στον καταρράκτη οδηγεί και ένα μονοπάτι μήκους 1 χιλιομέτρου, με σημείο εκκίνησης στην είσοδο των Πλατρών, λίγο πριν την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή, αν και έχει κάποια κλίση, καθώς ακολουθεί καθοδική πορεία προς τον καταρράκτη. 

Τον χειμώνα, ιδίως όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, η ροή του νερού στον καταρράκτη πολλαπλασιάζεται, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό, αλλά άκρως εντυπωσιακό θέαμα.

Σχετικα

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.