Μονοπάτι της φύσης «Καστρόβουνος» (Κάτω Πλάτρες)

14/08/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Καστρόβουνο είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει η λέξη: ένας λόφος που δεσπόζει σαν κάστρο πάνω από τις Κάτω Πλάτρες. Το εντυπωσιακό αυτό ύψωμα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα, αλλά και πλέον άγνωστα αξιοθέατα της περιοχής, προσφέροντας ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος, κατάλληλο και για βραδινές βόλτες.

Το μονοπάτι, με πιο χαμηλό υψόμετρο στα 920 μέτρα και ψηλότερο στα 1020 μέτρα, καλύπτει μια διαδρομή 850 μέτρων, από την κορυφή του Καστρόβουνου μέχρι και τη ρίζα του. Από το σημείο εκκίνησης μέχρι την κορυφή του Καστρόβουνου το μονοπάτι ακολουθεί ανηφορική πορεία με ήπια κλίση και η διαδρομή είναι ελικοειδής.

Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν διακριτικοί λαμπτήρες φωτισμού, για να διευκολύνουν όσους επιλέξουν να διανύσουν την απόσταση αυτή το βράδυ. Στο λόφο ευδοκιμούν διάφορα είδη βοτάνων, όπως μελισσόχορτο, λεβάντα, λασμαρί και άλλα, τα αρώματα των οποίων μπλέκονται με αυτά του πεύκου και κάνουν την ατμόσφαιρα μεθυστική.

Όσοι διασχίσουν το μονοπάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα νοτιοδυτικά θα διακρίνουν το λόφο Αφάμη (με υψόμετρο 1153 μέτρα) και στα νοτιοανατολικά την Αγία Παρασκευή (με υψόμετρο 1050 μέτρα). Όσοι δε θελήσουν να διασχίσουν το μονοπάτι, μπορούν να μεταβούν στην κορυφή, όπου βρίσκεται το σημείο θέας, με αυτοκίνητο. Μάλιστα, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, στην κορυφή τοποθετείται ένα τεράστιο, φωτεινό αστέρι.

swipe gallery

12093