15492

Το πρώτο πολυτελές θέρετρο της Κύπρου, είναι ακόμα παρόν στη Λεμεσό!

20/04/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Ύπαιθρος
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Πέρασε 1 ολόκληρος αιώνας από τότε που το πρώτο πολυτελές, τουριστικό θέρετρο της Κύπρου δημιουργήθηκε στην ορεινή Λεμεσό. Τα πρώτα εντυπωσιακά ξενοδοχεία, με σύγχρονες ανέσεις και εγκαταστάσεις, άλλαξαν τα δεδομένα στην καθημερινότητα των Πλατρών, όταν το 1878 οι Άγγλοι ανακάλυψαν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της περιοχής. Πλούτος, αριστοκρατία, διεθνείς προσωπικότητες, πρίγκηπες και βασιλιάδες, έφεραν τα πάνω κάτω στην άλλοτε αγροτική κοινότητα.

Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στις Πλάτρες ήταν «Τα Κρύα Νερά» και λειτούργησε το 1900. Ακολούθησαν το «Γκραντ Οτέλ» το 1905, το «Παυσίλυπον» το 1912, το «Ελβετία» το 1915, το «Μοντε Κάρλο» το 1920 και το «Φόρεστ Πάρκ» το 1936. Μετά το 1936 κτίστηκαν τα ξενοδοχεία «Πεντέλη», «Καλλιθέα», «Σπλέντιτ», «Πετί Παλαί», «Μινέρβα», «Σπριγκ», «Βιέννα», «Σεμίραμις», «Νέα Ελβετία», «Εντελβαϊς», «Μάουντ Ρόγιαλ», «Λάντερνς». Το ξενοδοχείο «Μόντε Κάρλο» διέθετε ευρύχωρη αίθουσα χορού, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες στη Κύπρο και γνώρισε μεγάλες δόξες. Στο «Φόρεστ Πάρκ» γίνονταν χοροεσπερίδες και Παγκύπριοι διαγωνισμοί για την εκλογή της Μiss Κύπρος.

Οι ομογενείς Κύπριοι από την Αίγυπτο, που επέστρεφαν ευκατάστατοι για να γνωρίσουν αυτό τον «επίγειο παράδεισο», αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει η τουριστική ανάπτυξη, τόσο στις Πλάτρες, όσο και στο νησί γενικότερα. Πέρα από τους Κύπριους που παραθέριζαν εκεί, τις Πλάτρες άρχισαν να επισκέπτονται και διεθνείς προσωπικότητες, μέλη βασιλικών οικογενειών από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Αγγλία, διπλωμάτες, αριστοκράτες, καλλιτέχνες κλπ.

Οι Πλάτρες, κατά την περίοδο της μεγάλης τους αίγλης, φιλοξένησαν διεθνείς προσωπικότητες, από τον Βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου και την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, μέχρι την πρωθυπουργό της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι και τoν νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 — 59), οι Πλάτρες είχαν γίνει στρατόπεδο του αγγλικού στρατού και τα ξενοδοχεία είχαν επιταχθεί από τις στρατιωτικές αρχές. Έτσι, το χωριό έπαυσε να λειτουργεί ως τουριστικό θέρετρο. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, το 1960, άρχισε σιγά-σιγά να αναπτύσσεται και πάλι ο τουρισμός στο χωριό μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, όταν τελικά ο τουρισμός των Πλατρών έχασε την παλιά αίγλη που είχε. Τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία νέων τουριστικών εγκαταστάσεων δημιουργείται εκ νέου ένα ρεύμα επισκεπτών στην περιοχή.

Δες εδώ το μοναδικό αφιέρωμα με φωτογραφίες και βίντεο για το ιστορικό θέρετρο της Λεμεσού!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.