4752

Σπήλαιο Οσίου Βαρνάβα

17/07/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο χωριό Βάσα Κοιλανίου, στην ορεινή Λεμεσό, σώζεται το σπήλαιο όπου έζησε ο Όσιος Βαρνάβας.

Σύμφωνα με το συναξάρι του Οσίου Βαρνάβα, αυτός ήταν γέννημα και θρέµµα της Βάσας, γι’ αυτό και έφτιαξε εκεί το απόμερο σπήλαιο, μήκους 8,5 μέτρων, πλάτους 5  και ύψους 2,5, όπου αφιερώθηκε στον Θεό. Οι κάτοικοι της Βάσας πήγαιναν κοντά του για να τον συμβουλευθούν, ενώ οι άρρωστοι έβρισκαν κοντά του τη θεραπεία τους. 

Μετά το θάνατό του, οι κάτοικοι της Βάσας έκτισαν ένα ναό στο όνομα του και τοποθέτησαν εκεί τα λείψανά του. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται ακόμα τα ιερά λείψανα.

Σχετικα

Η Εκκλησία τιμά τη µνήµη του Οσίου Βαρνάβα την ίδια μέρα με τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολο Βαρνάβα, στις 11 Ιουνίου.