9542

Τρόζενα

17/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Δυτικά της Λεμεσού, στα όρια με την επαρχία Πάφου, βρίσκεται ένα χωριό όπου τα δείγματα ζωής είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Η Τρόζενα ήταν ένα ημιορεινό χωριό, του οποίου οι κάτοικοι ανέκαθεν ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές δραστηριότητες. Η αστυφιλία, η σχετικά μεγάλη απόσταση από τις 2 πόλεις (Λεμεσό και Πάφο) και το ανεπαρκές οδικό δίκτυο, οδήγησαν τελικά στην οριστική ερήμωσή του στις αρχές του 21ου αιώνα.

Σήμερα, στο χωριό – φάντασμα το μόνο κτίριο που συντηρείται και ξεχωρίζει μέσα στα χαλάσματα, είναι το εκκλησάκι του Α­γί­ου Γε­ωρ­γί­ου.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Εκκλησιαστικά η Τρόζενα υπάγεται στη Μητρόπολη Πάφου (όπως και άλλα χωριά στα δυτικά της επαρχίας Λεμεσού). Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1885 και εγκαινιάστηκε μετά από επισκευές το 1983.

swipe gallery

Σχετικα

Καταρράκτες των Παραδεισίων

Παρά το γεγονός ότι το χωριό έχει εγκαταλειφθεί, η φυσική του ομορφιά παραμένει αξιοθαύμαστη, καθώς το νερό ρέει πλούσιο στην περιοχή. Στην αγριάδα του τοπίου, βρίσκει κανείς τους Καταρράκτες των Παραδεισίων. Το φαινόμενο είναι ορατό κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού δηλώνει ότι η χρονιά θα κυλήσει με καλούς οιωνούς.

swipe gallery

Σχετικα

Η γέφυρα

H εντυπωσιακή σιδερένια γέφυρα που συνδέει τις όχθες του ρέματος από το οποίο κυλά το νερό του ποταμού, συνεχίζει να στέκει απαράλλαχτη μέσα στις δεκαετίες και εξυπηρετεί αρκετό κόσμο που μετακινείται κυρίως για αγροτικές εργασίες στα αμπέλια των γύρω χωριών.

swipe gallery

Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη επί Αγγλοκρατίας, με μηχανική, υλικά και σχεδιασμό που παραπέμπει στις συνήθεις επιλογές των Βρετανών. Είναι από τις λίγες που διατηρούνται – και μάλιστα σε χρήση – με αυτή τη μορφή.

Σχετικα

Αν και εγκαταλελειμμένο, το χωριό συνεχίζει να προσελκύει κάποιους επισκέπτες, οι οποίοι γοητεύονται από τα ίχνη που έχουν μείνει πίσω, αλλά και από την οργιώδη φύση. Άλλωστε, το χωριό ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με το γειτονικό και γραφικό Άρσος, το οποίο παραμένει μια ακμάζουσα κοινότητα, που προσφέρει επιλογές για φαγητό και διαμονή.

swipe gallery

Στην Τρόζενα φθάνει κανείς ευκολότερα ακολουθώντας τον δρόμο προς το χωριό Δορά (έξοδος Ερήμης προς Καντού, από τον αυτοκινητόδρομο). Εναλλακτικά, η διαδρομή από το χωριό Άρσος περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα βατού χωματόδρομου, που προσφέρει όμως απαράμιλλη θέα. Στους καταρράκτες φθάνει κανείς διανύοντας μια μικρή απόσταση χωματόδρομου, δυτικά της γέφυρας.