26073

Όμοδος

20/07/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Όμοδος, ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Λεμεσού, βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι ο Αφάμης (1153 μέτρα) και ο Κρεμμός της Λαόνας (1092 μέτρα).

Ιστορία

Το χωριό πολύ πιθανό να δημιουργήθηκε στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας. Μετά την διάλυση των συνοικισμών των Κουπέτρων, δημιουργήθηκε νέος οικισμός γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που πήρε το όνομα Όμοδος.

Πλατεία

Η μεγάλη πλατεία του χωριού, είναι από τις παλιότερες και πιο γραφικές, σε ολόκληρο το νησί. Είναι ίσως η μεγαλύτερη στην Κύπρο, με έκταση 3000 τ.μ. και χρονολογείται από το 1910. Λιθόστρωτη, περιτριγυρισμένη όχι μόνο από όμορφα παραδοσιακά σπίτια, αλλά και πλαισιωμένη από δέντρα συκαμινιάς, αποτελεί προορισμό για βόλτες, ψώνια, καφέ και φαγητό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

swipe gallery

Αρχιτεκτονική

Τα σπίτια του χωριού, συγκεντρώνουν αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς λαϊκής αρχιτεκτονικής. Με κύρια στοιχεία στις κεραμιδένιες στέγες ή τα δώματα, τα γραφικά ανώγια, τις πλακόστρωτες αυλές με τα πιθάρια, τις ξύλινες πόρτες και τις ποικίλες διακοσμήσεις, τα ξύλινα ή πέτρινα μπαλκόνια αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο παράδοσης.

swipe gallery

Ο ληνός

Ο μεσαιωνικός ληνός, στεγάζεται σε ένα στενόμακρο, πετρόκτιστο δωμάτιο και αποτελεί ένδειξη της μακραίωνης παράδοσης στην παραγωγή κρασιού.

swipe gallery

Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού

Σύμφωνα με την παράδοση, το Μοναστήρι ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Κύπρο το 327 μ.χ. Διάφοροι ιστοριογράφοι της Κύπρου, αναφέρονται στην επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και στο γεγονός ότι άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο.

swipe gallery

Στις άλλες αίθουσες στεγάζονται το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, η πινακοθήκη και το Μουσείο Αγώνα 1955-59. 

swipe gallery

Εξωκλήσι Αποστόλου Φιλίππου: Είναι το αρχαιότερο από όλα τα εξωκλήσια του Ομόδους. Πλάι του στέκεται ένα πελώριο, αιωνόβιο δέντρο Δάφνης και η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 1000 χρόνια.

Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία: Το κάτασπρο μικρό εκκλησάκι, βρίσκεται σ' ένα από τους πιο ψηλούς λόφους του χωριού και ανακαινίστηκε το 1975.

swipe gallery

Εξωκλήσι Αγίας Παρασκευής: Βρίσκεται στα βορειοανατολικά και σε μικρή απόσταση από το χωριό, κρυμμένο μέσα στη δροσιά των κυπαρισσιών και άλλων δέντρων.

Εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα: Το Εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται στα Νότια του χωριού.

swipe gallery

Μουσεία

Μουσείο Αγώνα – Κρησφύγετο: Η κατασκευή του κρησφύγετου έγινε στην οικία του Άριστου και της Μαρούλλας Θεοδώρου από το Όμοδος, με οδηγίες του Γρηγόρη Αυξεντίου. Όμως το πρωινό της 21 Ιανουαρίου 1957, δυνάμεις ασφαλείας κατόπιν πληροφοριών, εντόπισαν το κρησφύγετο, συλλαμβάνοντας τους αγωνιστές. 

swipe gallery

Tο πρώτο Μουσείο Αγώνος ’55 – ’59 που ιδρύθηκε στην Κύπρο, φιλοξενείται στον χώρο του Μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού. Εκεί στεγάζεται και το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, το μουσείο δαντέλας, αλλά και η πινακοθήκη, με 40 έργα Κυπρίων ζωγράφων.

swipe gallery

Στον χώρο του μοναστηριού λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο, διασώζοντας στοιχεία της τοπικής παράδοσης, ενώ ως Ιδιωτικά Μουσεία λειτουργούν στο χωριό και μερικά σπίτια εκατοντάδων χρόνων.

swipe gallery

Οινοποιεία

Στο Όμοδος λειτουργούν αρκετά οινοποεία, όπως το 'Κτήμα Γερόλεμο', το 'Ζήνων', το 'Olympus Winery' το 'Linos Winery', αλλά και το 'Οίνου γη - Κτήμα Βασιλειάδη'. Πολλά από αυτά διατηρούν τα δικά τους καταστήματα πώλησης κρασιού και προϊόντων σταφυλιού μέσα στο χωριό.

swipe gallery

Παραδοσιακά προϊόντα

Η πλούσια λαϊκή παράδοση του Ομόδους έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή, χάριν σε 2 κυρίως είδη προϊόντων: τα παραδοσιακά κεντήματα και τα αρκατένα (επτάζυμα) κουλούρια και παξιμάδια.

Οι δαντέλες που δημιουργούν οι κεντήστρες του χωριού, είναι πραγματικά έργα τέχνης, που αποτελούσαν μέσο βιοπορισμού για πολλές γυναίκες. Σήμερα, το Κέντρο Διάσωσης της Δαντέλας, αλλά και άλλα εργαστήρια και καταστήματα, διαθέτουν υπέροχα δείγματα της τοπικής αυτής τέχνης.

swipe gallery

Τα αρκατένα του Ομόδους είναι τόσο γνωστά, ώστε οι οικογενειακοί φούρνοι που παρήγαγαν από αρχαιοτάτων χρόνων το γλυκό αυτό ψωμί, να έχουν μετατραπεί σε ιδιαίτερα δραστήριες βιοτεχνίες, που τροφοδοτούν ολόκληρη την κυπριακή αγορά. Μπορείς να τα προμηθευτείς από διάφορα σημεία, όπως τον Φούρνο της Φωτεινής ή το εργαστήρι της Ελένης.

swipe gallery

Δραστηριότητες

Στις όμορφες πλαγιές που περιβάλλουν το χωριό, υπάρχει μία φάρμα που φιλοξενεί αγωνιστικά άλογα, προσφέροντας τη δυνατότητα στο κοινό να τα επισκεφθεί στον φυσικό τους χώρο, αλλά και να κάνει ιππασία στη γύρω περιοχή.

Στην κοινότητα έχει δημιουργηθεί και φάρμα με γαϊδουράκια, στο πλαίσιο της προστασίας και διαφύλαξης του εγχώριου είδους. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτές τις οικογένειες γαϊδουριών στο φυσικό τους περιβάλλον, μέσα στις πλαγιές γύρω από το Όμοδος.

swipe gallery

Διαμονή

Afames House

Kassandras Place (99 422000)

Στου Κυρ Γιάννη (70 000100)

Το Κατώι Holiday Homes (99 674444)

Omodos Village Houses (99 333961)

Omodos Cozy houses (99 284201).

Kanarinis Apartments (99 091838)

Omodos Maria's Apartments (99 525367)

Softades Cottage (25 421366)

Omodos Square Mansion (99 186900)

Omodos Dream Cottages (97 818110)

swipe gallery

Φαγητό

Όμοδος Ταβέρνα (25 421493)

Η Ταβέρνα του Θεμιστοκλή (25 422649)

Ταβέρνα Θεμέλιο (99 459306)

Ταβέρνα Στου Κυρ Γιάννη (70 000100)

Εστιατόριο Το Κατώι & Special Events (99 674444)

Ταβέρνα Μαύρες Χήνες (70 005459)

Ταβέρνα Η Καμάρα (99 153926)

Ταβέρνα Μακρινάρι (25 422151)

Ταβέρνα Αμπελοθέα (25 421366)

Εστιατόριο Αρχοντικό Δαμιανού (25 422911)

Αρκατένα Φωτεινής (99 284201)

swipe gallery

Ποτό

Το Τεμπελχανίον Cafe Bar & More (96 569324)

Πλατεία Café (25 422493)

Καφενείο Η Παράδοση

George’s Bakery & Café (25 422142)

Gerolemo Vini Bar – Café (25 422122)

Το Όμοδος είναι ένα χωριό γεμάτο ζωή. Η ζεστή φιλοξενία και τα περιποιημένα δρομάκια του, είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, ώστε να χαίρεται κανείς να το επισκέπτεται τακτικά.

Εκδηλώσεις

Omodos Cross Xenion Race: Στις αρχές Μαΐου διοργανώνεται αγώνας δρόμου για όλες τις ηλικίες, με την ονομασία 'Omodos Cross Xenion Race'.

Φεστιβάλ Ομού: Τον Αύγουστο, το χωριό θυμάται τους θρύλους και τις παραδόσεις του, σε ένα φεστιβάλ που φέρνει στην επιφάνεια τα παραδοσιακά παραμύθια του τόπου.

Πανηγύρι Τιμίου Σταυρού: Τον Σεπτέμβριο, το χωριό συμμετέχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς του Μοναστηριού, με εκδηλώσεις και παραδοσιακό πανηγύρι.

swipe gallery