19331

Όμοδος

16/08/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Όμοδος, ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Λεμεσού, βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Είναι κτισμένο κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Χα ποτάμι, σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Το χωριό περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι ο Αφάμης (1153 μέτρα) και ο Κρεμμός της Λαόνας (1092 μέτρα).

Σύμφωνα με την παράδοση, το εξαιρετικής ποιότητας μοσχάτο κρασί Αφάμης, που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο βουνό στα ανατολικά του χωριού, έδωσε την αφορμή ώστε ο μέθυσος σουλτάνος Σελήμ ο Β΄ να κατακτήσει το νησί για να το έχει δικό του. Οι κάτοικοι του Ομόδους εκτός από την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή εκλεκτού κρασιού και ζιβανίας, επιδίδονται και στην παρασκευή άλλων παραδοσιακών προϊόντων με βάση το κρασί και τον μούστο. Τα αρκατένα κουλλούρκα του Ομόδους είναι επίσης διάσημα σε όλη την Κύπρο. Οι γυναίκες του χωριού κατέχουν εδώ και αιώνες την τέχνη του κεντήματος, δημιουργώντας λεπτεπίλεπτα στολίδια με κλωστή, από θαυμάσια τραπεζομάντιλα και παπλώματα με νήμα, μέχρι πιπίλες και δαντέλες.

Ιστορία

Το χωριό πολύ πιθανό να δημιουργήθηκε στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας, ύστερα που διαλύθηκαν οι οικισμοί Πάνω και Κάτω Κούπετρα, που βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ισαάκιος Κομνηνός που ήταν δεσπότης της Κύπρου (1185-1191) μετά την ήττα του στο Κολόσσι από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, κατέφυγε στα Κούπετρα μέχρι που τον κάλεσε ο Ριχάρδος στη Λεμεσό για συνομιλίες και ειρήνευση. Αυτό σημαίνει πως στα 1191 υπήρχαν τα Κούπετρα τα οποία διαλύθηκαν αργότερα.

Μετά την διάλυση των συνοικισμών των Κουπέτρων, δημιουργήθηκε νέος οικισμός γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που πήρε το όνομα Όμοδος. Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει ότι το Όμοδος είχε παραχωρηθεί στον ευγενή Ιωάννη ντε Μπρι (Jean de Brie) από τον βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄ με την ευκαιρία της εκλογής του, το 1382. Το χωριό βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες ως Homodos, Homocios και Omodos.

swipe gallery

Μέσα και πολύ κοντά στο χωριό, πάντως, έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα που φανερώνουν ότι η περιοχή κατοικείτο κατά την αρχαιότητα και μάλιστα από τα Προϊστορικά χρόνια. Εξάλλου τοπωνύμια της περιοχής έχουν αρχαία προέλευση όπως για παράδειγμα το βουνό Αφάμης που η ονομασία του υποδηλώνει λατρεία στην κορφή του Ευφήμιου Δία, ο κρεμμός της Έρας (Ήρας) κλπ.

Ονομασία

Υπάρχουν 3 εκδοχές για την ονομασία του χωριού:

- Από την Κυπριακή λέξη μόδος που σημαίνει με τρόπο ή προσεκτικά. Λέγεται ότι οι κάτοικοι των Κουπέτρων, βλέποντας κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό, πήγαν για να δουν τι συμβαίνει και βρήκαν το φως να βγαίνει από την καρδιά ενός πυκνού βάτου, που για να περάσουν χρειάστηκε να τον κόψουν και ο ένας έλεγε στον άλλο «με τον μόδο σου» ώσπου τελικά βρήκαν μια σπηλιά με ξύλινο σταυρό και ένα καντήλι αναμμένο μέσα.

- Από το χωριό ξεκινούν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά. Από το επίρρημα ομού και την λέξη οδός σχηματίστηκε το Όμοδος.

- Σε Φράγκικα έγγραφα αναφέρεται ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus και πολύ πιθανό από το όνομα του φεουδάρχη να πήρε και το χωριό το όνομα του.

Πλατεία

Η μεγάλη πλατεία του χωριού, είναι από τις παλιότερες και πιο γραφικές πλατείες σε ολόκληρο το νησί. Είναι ίσως η μεγαλύτερη στην Κύπρο, με έκταση 3000 τ.μ. και χρονολογείται από το 1910. Λιθόστρωτη, περιτριγυρισμένη όχι μόνο από όμορφα παραδοσιακά σπίτια με τα μπαλκόνια τους, αλλά και πλαισιωμένη από περίφημα δέντρα συκαμινιάς, αποτελεί προορισμό για βόλτες, ψώνια, καφέ και φαγητό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς το επιβλητικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στην κορυφή της πλατείας, ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να προσανατολιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις του χωριού, να περιηγηθεί στα στενά δρομάκια, να επισκεφθεί τον μεσαιωνικό ληνό με το πατητήρι και να ανακαλύψει όλες τις ομορφιές του χωριού.

swipe gallery

Αρχιτεκτονική

Τα σπίτια του χωριού, όλα στολισμένα με δεκάδες, ανθισμένες γλάστρες, συγκεντρώνουν αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς λαϊκής αρχιτεκτονικής. Με κύρια στοιχεία στις κεραμιδένιες στέγες ή τα δώματα, τα γραφικά ανώγια, τις πλακόστρωτες αυλές με τα πιθάρια, τις ξύλινες πόρτες και τις ποικίλες διακοσμήσεις, τα ξύλινα ή πέτρινα μπαλκόνια αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο παράδοσης. Πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί με πολύ μεράκι και φροντίδα, αποτελώντας σήμερα ιδανική επιλογή για διαμονή. Η λαϊκή τέχνη διατηρείται παραδοσιακά και στο εσωτερικό των σπιτιών, το οποίο μπορεί κανείς να περιεργαστεί από κοντά, όταν βρίσκεται σε σπίτια που έχουν μετατραπεί σε μουσεία.

swipe gallery

Ο ληνός

Ο μεσαιωνικός ληνός αποτελεί ένδειξη της μακραίωνης παράδοσης που έχει το Όμοδος στην παραγωγή κρασιού. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού Ομόδους και έχει είσοδο κατασκευασμένη από οξυκόρυφη σκαλιστή καμάρα, παρόμοιο εκείνων του Μοναστηριού. Στεγάζεται σε στενόμακρο, πετρόκτιστο δωμάτιο, που έχει μήκος περίπου 13 μέτρα.

Το πάτωμα του Ληνού είναι πλακόστρωτο και στο εσωτερικό και πάνω από την είσοδο είναι διαμορφωμένο ξύλινο πατάρι. Δεξιά της εισόδου βρίσκονται σειρά από πιθάρια, και στο βάθος διακρίνεται ένα καζάνι παλιού τύπου, κτισμένο από πέτρα και τούβλα. Στη μέση του χώρου βρίσκεται ο μηχανισμός του πιεστηρίου, όπου έμπαιναν τα σταφύλια. Στο πίσω μέρος του Ληνού, σε ένα υπερυψωμένο σημείο βρίσκεται ο χώρος, όπου απλώνονταν παλιά τα σταφύλια και σε μεταγενέστερο στάδιο τα τσίπουρα.

swipe gallery

Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού

Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι, ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Κύπρο το 327 μ.χ. Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε είναι άγνωστο. Διάφοροι ιστοριογράφοι της Κύπρου, όπως ο Νεόφυτος Ροδινός, ο Ρώσος μοναχός περιηγητής Μπάρσκυ, ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός κ.α., αναφέρονται στην επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και στο γεγονός ότι άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο. Το μοναστήρι, του οποίου η ίδρυση αποδίδεται σε θαυματουργή ανακάλυψη ενός σταυρού στο σημείο αυτό, από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, Άνω και Κάτω Κουπέτρων (που σήμερα δεν υπάρχουν), λέγεται ότι άρχισε ως ένα μικρό ξωκλήσι, γύρω από το οποίο συγκεντρώθηκαν αρκετοί μοναχοί, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές μοναστήρι.

Η παρουσία του μοναστηριού φαίνεται να υπήρξε και ο λόγος της δημιουργίας του χωριού, ενώ και στη σύγχρονη εποχή συνιστά έναν από τους κύριους λόγους της επιβίωσης και ανάπτυξής του. Κατά τους σκληρούς αιώνες της Τουρκοκρατίας το Μοναστήρι κατόρθωσε να διατηρηθεί και να μεγαλουργήσει. Γύρω στο 1700 εξασφάλισε φιρμάνι ασυδοσίας και ασυλίας από το Σουλτάνο. Το 1917 όλη η περιουσία του Μοναστηριού δόθηκε στους Ομοδίτες. Λίγα χρόνια αργότερα στερήθηκε και των τελευταίων μοναχών του και μετατράπηκε σε ενορία.

swipe gallery

Στο μοναστήρι μπαίνεις από μια μεγάλη, θολωτή «καμαρόπορτα», με βαριές, διπλές αμπάρες, που το προστάτεψαν από τις επιθέσεις κατά την Τουρκοκρατία. Πολλά πετρόκτιστα κελιά, κελάρια και ξενώνες αποτελούν το οικοδομικό συγκρότημα, το οποίο χωρίζεται σε ισόγειο και όροφο, με όλους τους χώρους να βλέπουν προς την κεντρική αυλή, όπου βρίσκεται και η εκκλησία. Πέρα από τα ξύλινα μπαλκόνια, τις σκαλιστές πόρτες και την χαρακτηριστική στέγη με τα ξύλινα ταβάνια, ιδιαίτερη αξία έχει η αίθουσα του Συνοδικού, με απαράμιλλης ομορφιάς ξυλόγλυπτη επένδυση.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα ξυλογλυπτικής τέχνης, σε στυλ Rococο, φτιαγμένο από χιλιάδες πολύ μικρά ξύλα, αρμονικά συνταιριασμένα. Ο θρόνος του Τιμίου Σταυρού, αληθινό αριστούργημα, είναι σκαλισμένος σε ξύλο καρυδιάς. Με τον δικέφαλο αετό να δεσπόζει, ο θρόνος χρησιμεύει και σαν κρύπτη του Τιμίου Σταυρού. Ακόμη και οι 4 καναπέδες που διατηρούνται, έχουν να δείξουν τη ξεχωριστή ομορφιά τους, φτιαγμένοι από ξυλόγλυπτη καρυδιά. Η αίθουσα του Συνοδικού είναι αρχαίο μνημείο. Στις άλλες αίθουσες στεγάζονται το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, η πινακοθήκη, και το Μουσείο Αγώνα 1955-59 που είναι το πρώτο που έγινε μετά τον Αγώνα. 

swipe gallery

Ξωκλήσι Αποστόλου Φιλίππου: Το Εξωκλήσι του Αποστόλου Φιλίππου είναι το αρχαιότερο από όλα τα εξωκλήσια του Ομόδους και βρίσκεται στην τοποθεσία «Πέντε Λιθάρια», δυτικά του χωριού. Πιθανολογείται ότι κατά την αρχαιότητα, στη θέση του παρεκκλησίου υπήρχε βωμός του θεού Απόλλωνα. Σε αυτή την υπόθεση οδηγεί το γεγονός ότι πλάι στο εξωκλήσι στέκεται ένα πελώριο, αιωνόβιο δέντρο Δάφνης. Η περιφέρεια του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα, ενώ το ύψος του ξεπερνά τα 10 μέτρα. Η ηλικία της υπολογίζεται γύρω στα 1000 χρόνια.

Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία: Το κάτασπρο μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στα Βορειοδυτικά του χωριού σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Όμοδος, σ' ένα από τους πιο ψηλούς λόφους του χωριού . Ανακαινίστηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 και 1 φορά τον χρόνο στις 20 Ιουλίου γίνεται δοξολογία, κατά την οποίοι οι πιστοί προσεύχονται στον Προφήτη Ηλία, για να ρίξει βροχές.

swipe gallery

Εξωκλήσι Αγίας Παρασκευής: Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στα βορειοανατολικά και σε μικρή απόσταση από το χωριό και πολύ κοντά στο κρησφύγετο των αγωνιστών του ’55 – ‘59. Κρυμμένο μέσα στη δροσιά των κυπαρισσιών και άλλων δέντρων, το πετρόκτιστο αυτό εκκλησάκι παρουσιάζει μια πολύ όμορφη εικόνα.  Ήταν ερειπωμένο και ανακαινίστηκε στις 27 Αυγούστου 1976. Στο εξωκλήσι γίνεται λειτουργία στις 26 Ιουλίου.

Εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα: Το Εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται στα Νότια του χωριού. Στις 11 Νοεμβρίου 1971 άρχισαν οι εργασίες για ανοικοδόμηση του εξωκλησιού. Στο εξωκλήσι γίνεται λειτουργία στις 12 Δεκεμβρίου, μέρα της γιορτής του Αγίου.

swipe gallery

Μουσεία

Μουσείο Αγώνα – Κρησφύγετο: Από την αρχή μέχρι το τέλος, πάρα πολλοί Ομοδίτες συνδέθηκαν και βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο την οργάνωση ΕΟΚΑ. Η κατασκευή του κρησφύγετου έγινε στην οικία του Άριστου και της Μαρούλλας Θεοδώρου από το Όμοδος, με οδηγίες του Γρηγόρη Αυξεντίου. Έτσι τον Οκτώβριο του 1956 άρχισε η κατασκευή του. H είσοδος ήταν από το τζάκι και ξύλινη σκάλα μετά από απόσυρση της πλάκας, οδηγούσε στο υπόγειο δωμάτιο, το κρησφύγετο. Ο αερισμός γινόταν μέσω τρυπών που είχαν οι γυψοσανίδες. Όμως το πρωινό της 21 Ιανουαρίου 1957, δυνάμεις ασφαλείας κατόπιν πληροφοριών, προδοσίας από ξένους περιέζωσαν το χωριό Όμοδος και εντόπισαν το κρησφύγετο, συλλαμβάνοντας τους αγωνιστές. Μετά τη σύλληψη τους, μετέφεραν όλα τα έπιπλα και τα άλλα αντικείμενα της οικίας μακριά και ανατίναξαν το Κρησφυγέτο και την κατοικία.

swipe gallery

Tο πρώτο Μουσείο Αγώνος ’55 – ’59 που ιδρύθηκε στην Κύπρο, με ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα δεκάδων αγωνιστών, φιλοξενείται στον χώρο του Μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού. Στον χώρο του Μοναστηριού στεγάζεται και το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, που ιδρύθηκε το 1960, με σκοπό την διαφύλαξη και την προστασία των παλαιών εικόνων της Μονής. Σ’ αυτό φυλάγονται και εκτίθενται βυζαντινές εικόνες ,από αρχαιοτάτων χρόνων ανεκτίμητης αξίας. Το μουσείο δαντέλας, επίσης σε αίθουσα του μοναστηριού, παρουσιάζει μια αξιόλογη συλλογή δειγμάτων δαντέλας και έχει σαν σκοπό του τη διαφύλαξη της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, της κατασκευής της δαντέλας. Εκεί βρίσκεται και η πινακοθήκη, με 40 έργα Κυπρίων ζωγράφων, που έχουν εμπνευσθεί από το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του Ομόδους.

swipe gallery

Στον χώρο του μοναστηριού λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο, διασώζοντας στοιχεία της τοπικής παράδοσης, ενώ ως Ιδιωτικά Μουσεία λειτουργούν στο χωριό και μερικά σπίτια εκατοντάδων χρόνων. Τα Ιδιωτικά Μουσεία είναι ένα δείγμα παραδοσιακού Ομοδίτικου σπιτιού. Είναι κτισμένα με πέτρα και λάσπη από χώμα, σε χοντρούς τεράστιους τοίχους με ξύλινες πόρτες. Στο εσωτερικό τους εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα και επίπλωση (το παλιό ψηλό κρεβάτι, ο σκαλιστός καναπές, οι ξύλινες καρέκλες με την πλεκτή ψάθα καρέκλες, οι τοίχοι στολισμένοι με κάδρα από κουκούλι μεταξοσκώληκα, το τζάκι με τις χάλκινες κατσαρόλες, τα παραδοσιακά καλάθια) με την ίδια διαρρύθμιση που είχαν όσο κατοικούνταν, όταν στους χώρους όπου κοιμόντουσαν οι άνθρωποι, υπήρχαν και τα πιθάρια με τα κρασιά και πολλές φορές και ζώα (δείγμα των δύσκολων καιρών φτώχειας).

swipe gallery

Οινοποιεία

Γνωστό για το εκλεκτό κρασί του, ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το Όμοδος αναπτύχθηκε με κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του την αμπελοκαλλιέργεια, με περισσότερα από 5000 στρέμματα σε όλο το χωριό. Τόσο το βουνό «Αφάμης», όσο και η περιοχή «Λαόνα» θεωρείται ότι φιλοξενούν τα αρχαιότερα αμπέλια του νησιού, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή. Σήμερα, εκτός από τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, το άσπρο και το μαύρο σταφύλι, καλλιεργούνται και νέες ποικιλίες όπως το cabernet sauvignon, shiraz, chardonnay, Riesling κ.α.

Στο Όμοδος λειτουργούν αρκετά, μικρότερα ή μεγαλύτερα οινοποεία, των οποίων τα κρασιά συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν αποσπάσει επανειλημμένα διακρίσεις κορυφαίας ποιότητας. Ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, είναι το «Κτήμα Γερόλεμο», το οινοποιείο «Ζήνων» (που έχει δημιουργήσει και ένα μικρό μουσείο κρασιού), το οινοποιείο «Λήνος του Χαριλάου», αλλά και το οινοποιείο «Οίνου γη». Πολλά από αυτά διατηρούν τα δικά τους καταστήματα πώλησης κρασιού και προϊόντων του σταφυλιού μέσα στο χωριό.

swipe gallery

Παραδοσιακά προϊόντα

Η πλούσια λαϊκή παράδοση του Ομόδους έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό χάριν σε 2 κυρίως είδη προϊόντων: τα παραδοσιακά κεντήματα και τα αρκατένα (επτάζυμα) κουλούρια και παξιμάδια. Και τα 2 αυτά είδη έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι δαντέλες που δημιουργούν οι κεντήστρες του Ομόδους, με τη μία γενιά να διδάσκει την τέχνη της λεπτεπίλεπτης «πιπίλας» στην επόμενη, είναι πραγματικά έργα τέχνης, που αποτελούσαν μέσο βιοπορισμού για πολλές γυναίκες. Λέγεται ότι η πιπίλα του Ομόδους τύγχανε τέτοιου θαυμασμού, ώστε την παράγγελναν και από το εξωτερικό, για να στολίσουν τραπεζομάντηλα, σεντόνια, κουρτίνες ή και ρούχα. Σήμερα, το Κέντρο Διάσωσης της Δαντέλας, αλλά και άλλα εργαστήρια και καταστήματα, διαθέτουν υπέροχα δείγματα της τοπικής αυτής τέχνης.

swipe gallery

Τα αρκατένατου Ομόδους είναι τόσο γνωστά, ώστε οι οικογενειακοί φούρνοι που παρήγαγαν από αρχαιοτάτων χρόνων το γλυκό αυτό ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται με προζύμι ρεβιθιού, να έχουν μετατραπεί σε ιδιαίτερα δραστήριες βιοτεχνίες, που τροφοδοτούν ολόκληρη την κυπριακή αγορά. Στο χωριό, μπορείς από διάφορα σημεία  να αγοράσεις αρκατένα, είτε φρέσκα, είτε παξιμάδι, ενώ μπορείς να γνωρίσεις από κοντά και τις βιοτεχνίες που τα παράγουν, όπως τον Φούρνο της Φωτεινής ή το εργαστήρι της Ελένης.

swipe gallery

Δραστηριότητες

Στις όμορφες πλαγιές που περιβάλλουν το χωριό, έχει δημιουργηθεί μια φάρμα που φιλοξενεί αγωνιστικά άλογα, προσφέροντας τη δυνατότητα στο κοινό να τα επισκεφθεί στον φυσικό τους χώρο, αλλά και να δοκιμάσει να κάνει ιππασία στη γύρω περιοχή. Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την φάρμα, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιδιοκτήτη της, στο τηλέφωνο 99 625761.

Στην κοινότητα έχει δημιουργηθεί και φάρμα με γαϊδουράκια, στο πλαίσιο της προστασίας και διαφύλαξης του εγχώριου είδους. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτές τις οικογένειες γαϊδουριών στο φυσικό τους περιβάλλον, μέσα στις πλαγιές γύρω από το Όμοδος.

swipe gallery

Διαμονή

Ως δημοφιλής προορισμός για χαλάρωση κάθε εποχή του χρόνου, το Όμοδος διαθέτει διάφορες επιλογές διαμονής. Πολλά από τα παλιά, πετρόκτιστα σπίτια του έχουν αναπαλαιωθεί και αποτελούν σήμερα λόγο και τρόπο, ώστε να ζήσεις το χωριό από κοντά. Τα καταλύματα είναι τα εξής: «Στου Κυρ Γιάννη» (99 459306), «Το Κατώι» (25 423033), Omodos Village Houses (99 749065), Omodos Cozy houses (99 284201).

swipe gallery

Φαγητό

Επειδή το καλό κρασί πάει γάντι με το καλό φαγητό, στο χωριό θα βρεις αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες, για να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα: Ταβέρνα «Όμοδος» (25 421493), «Η ταβέρνα του Θεμιστοκλή» (25 422649), ταβέρνα «Θεμέλιο» (99 459306), Ταβέρνα «Στου Κυρ Γιάννη» ( 7000 0100, 99 308555), Εστιατόριο «Το Κατώι» (25 423033), ταβέρνα «Μαύρες Χήνες» (7000 5459), Ταβέρνα «Η καμάρα», Ταβέρνα «Μακρινάρι» (25 422151), Ταβέρνα «Αμπελοθέα» (25 421366).

swipe gallery

Ποτό

Αν ψάχνεις τον χώρο για να πιεις καφεδάκι ή ένα δροσιστικό ποτό, η Π[λατεία είναι ο προορισμός σου, αφού εκεί θα βρεις ποικιλία από café bar: «Το τεμπελχανίο» (96 569324), Πλατεία Café, Cold Stone Café, George’s Bakery & Café (25 422142), ‘Gerolemo Vini Bar – Café (25 422 122).

Το Όμοδος είναι ένα χωριό γεμάτο ζωή. Η ζεστή φιλοξενία, η καθαριότητα και τα περιποιημένα δρομάκια του είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, ώστε να χαίρεται κανείς να το επισκέπτεται τακτικά. Αν και η κίνηση είναι εντονότερη κατά τη θερινή περίοδο, η άνοιξη και το φθινόπωρο χαρίζει ξεχωριστή ομορφιά στην περιοχή. Όσο για τον χειμώνα, το Όμοδος είναι ιδανικός προορισμός για κρασί και νοστιμιές δίπλα στο τζάκι.

Εκδηλώσεις

Omodos Cross Xenion Race: Στις αρχές Μαΐου διοργανώνεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ξένιος Ξενοφώντος», το Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, τα σωματεία Dromea Racing, Περικλής Δημητρίου και το Γυμνάσιο Ομόδους, ο Αγώνας Δρόμου, για όλες τις ηλιοκίες, με την ονομασία “Omodos Cross Xenion Race”.

Φεστιβάλ Ομού: Τον Αύγουστο, το χωριό θυμάται τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις του, σε ένα φεστιβάλ που φέρνει στην επιφάνεια τα παραδοσιακά παραμύθια του τόπου.

Πανηγύρι Τιμίου Σταυρού: Στις 14 Σεπτεμβρίου, ολόκληρο το χωριό συμμετέχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς του Μοναστηριού, με εκδηλώσεις στην Πλατεία και παραδοσιακό πανηγύρι.

swipe gallery