10339

Ο καταρράκτης της Χαντάρας (Φοινί)

06/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένας τοπικός θρύλος στα βουνά της Λεμεσού, υποστηρίζει ότι, πριν η θεά Αφροδίτη βρεθεί στα Κούκλια της Πάφου, όπου λατρεύτηκε όσο πουθενά και της αφιερώθηκε ένας λαμπρός ναός κατά την αρχαιότητα, βρισκόταν μέσα στο δάσος του Τροόδους. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι η θεά λουζόταν στα νερά του εντυπωσιακού καταρράκτη της Χαντάρας, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Φοινί.

Το τοπίο της περιοχής έχει ομορφιά σχεδόν εξωπραγματική. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου, παρθένου τοπίου με πλατάνια, πεύκα και άλλα ενδημικά δέντρα και βότανα, που σκορπούν τριγύρω κάθε είδους αρώματα. Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος 8 περίπου μέτρων, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα και κυλώντας πάνω σε τραχιά, ηφαιστειογενή πετρώματα.

Μέσα σε ένα σκηνικό εδεμικό, η παρουσία της θεάς μάλλον αποκτά ιδιαίτερο νόημα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Έτσι, ο θρύλος που ήθελε την Αφροδίτη μέσα στο δάσος του Τροόδους, βρήκε πρόσφορο έδαφος. Σύμφωνα με τον θρύλο αυτό, μάλιστα, την ώρα που η θεά λουζόταν έπιασε μια νεροποντή τόσο ισχυρή, ώστε να φουσκώσουν τα νερά του ποταμού Διάριζου και να την παρασύρουν μέχρι τις εκβολές του, δίπλα στα Κούκλια της Πάφου.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.