10470

Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (Βάσα Κοιλανίου)

28/02/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόλογα μουσεία, αλλά και το μοναδικό στο είδος του, στην Κύπρο. Το Μουσείο λειτουργεί από το 2010, στο παλιό αρρεναγωγείο της Bάσας, το οποίο μετατράπηκε σε μικτό σχολείο το 1935 και έμεινε σε λειτουργία μέχρι και το 1986.

Ο χώρος του έχει διαμορφωθεί σε 2 αίθουσες, όπου παρουσιάζεται με ψηφιακά μέσα και διαδραστικά εργαλεία η ιστορία του ίδιου του σχολείου, αλλά και της κοινότητας. Ο επισκέπτης μπορεί να περιεργαστεί τα πλούσια εκθέματα, από φωτογραφίες μέχρι χειρόγραφα και βιβλία, ακολουθώντας την εξέλιξη των σχολείων, από την Τουρκοκρατία μέχρι και την Αγγλοκρατία.

Μέσα από την αναδρομή αυτή, παρουσιάζονται και 5 μεγάλες προσωπικότητες της παιδείας και του πολιτισμού που έχουν σχέση με τη Bάσα: ο Στυλιανός Xουρμούζιος, ο Xαράλαμπος Παπάδοπουλλος, η Ελένη Zαχαριάδου ο Aνδρέας Νικολαΐδης και ο Δημήτρης Λιπέρτης.

Εικάζεται ότι στον χώρο που είναι κτισμένο το Mουσείο, παλιά υπήρξε ναός αφιερωμένος στον Aπόλλωνα.

Τηλέφωνο: 25 942634