21903

Μονοπάτι της φύσης «6 βρύσες» (Άρσος)

01/06/2023
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Δυτικά του χωριού Άρσος, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα μονοπάτια που μπορείς να διασχίσεις. Το μονοπάτι με τις 6 βρύσες, είναι ένας τρόπος να απολαύσεις την μοναδική ομορφιά της περιοχής, αλλά και να περιηγηθείς στην ιστορία του τόπου.

Το άφθονο νερό έκανε το Άρσος πλούσιο χωριό με εύφορα περιβόλια, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να αυξάνεται ολοένα. Οι πετρόκτιστες βρύσες που συναντά κανείς στο μονοπάτι 1250 μέτρων, ήταν απαραίτητες για να εξυπηρετείται όλος αυτός ο κόσμος.

Το νερό ρέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό με ρυάκια, πελώρια πλατάνια, λεύκες, καρυδιές και ιτιές.

Ποιες είναι οι 6 βρύσες;

  • Βρύση των Αθκιών (των ιτιών).
  • Βρύση Οσσ’ Αρκατζήν (δίπλα στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Καθολικής, όπου έπλεναν το σιτάρι για το ρέσι στους γάμους).
  • Πάνω Βρύση (όπου οι γυναίκες του χωριού έπλεναν τα ρούχα τους και έπαιρναν πόσιμο νερό).
  • Βρύση «Το πουλλίν» (πήρε το όνομά της από ένα οικόσημο που υπήρχε στο πάνω μέρος της και απεικόνιζε έναν αετό με κλειστά φτερά).
  • Βρύση της Κώστενας.
  • Βρύση της Κούπας.