11507

Μονοπάτι της φύσης «6 βρύσες» (Άρσος)

25/04/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ρυάκια με νερό της πηγή να κυλάει κρυστάλλινο κάτω από το πυκνό φύλλωμα των δέντρων που πλαισιώνουν το μονοπάτι, φυσικές στοές από κλαδιά που σχηματίζουν καμάρες, γεφυράκια και 6 βρύσες με δροσερό νερό. Το σκηνικό που συναντάς στο μονοπάτι αυτό, σε κάνει να νιώθεις πρωταγωνιστής σε ταινία εποχής και όχι περιπατητής στον 21ο αιώνα.

Το άφθονο νερό έκανε το Άρσος ένα πλούσιο χωριό, με καταπράσινες πλαγιές και περιβόλια με μηλιές, καρυδιές, χρυσομηλιές και κερασιές. Ο πλούτος αυτός, έκανε τον πληθυσμό του να αυξάνεται ολοένα, και το χωριό αποκτούσε συνεχώς περισσότερες βρύσες. Αυτές οι παμπάλαιες, πετρόκτιστες βρύσες αποτελούν σήμερα τους σταθμούς ενός μονοπατιού μήκους 1250 μέτρων (ένα από τα πρώτα μονοπάτια που κατασκευάστηκαν στα χωριά της Λεμεσού), όπου ο περιπατητής, εκτός από το υπέροχο τοπίο, μπορεί να απολαύσει και δροσερό νερό από την πηγή.

Το σύντομο αυτό γραμμικό μονοπάτι δίνει πολλούς λόγους για να το περιηγηθεί κανείς, κάθε εποχή του χρόνου.Το πόσιμο νερό ρέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από τις 6 μεσαιωνικές βρύσες που βρίσκονται σε αυτή τη διαδρομή, νοτιοδυτικά του χωριού. Το περιβάλλον είναι τόσο όμορφο, με ρυάκια σε όλο το μήκος της διαδρομής, ξύλινα γεφυράκια και πλακόστρωτα τμήματα μονοπατιών, παγκάκια για ξεκούραση και φαγητό και δεξαμενές με μικρά ψάρια, ώστε δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς σε μια τέτοια βόλτα. Εκτός από τα πλατάνια, τις λεύκες, τις καρυδιές και τις ιτιές στα ρυάκια του μονοπατιού ενδημούν και κάβουρες του γλυκού νερού, αλλά και βατράχια.

Τα τσιμεντένια αυλάκια που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα έκαναν πιο αποτελεσματική την άρδευση των περιβολιών του Άρσους.

Ποιες είναι οι 6 βρύσες;

1. Βρύση των Αθκιών (που πήρε το όνομά της από τις ιτιές).

2. Βρύση Οσσ’ Αρκατζήν (δίπλα στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Καθολικής, όπου έπλεναν το σιτάρι για το ρέσι στους γάμους).

3. Πάνω Βρύση (όπου οι γυναίκες του χωριού έπλεναν τα ρούχα τους και έπαιρναν πόσιμο νερό).

4.Βρύση «Το πουλλίν» (που πήρε το όνομά της από ένα οικόσημο που υπήρχε στο πάνω μέρος της και απεικόνιζε έναν αετό με κλειστά φτερά).

5.Βρύση της Κώστενας.

6. Βρύση της Κούπας.

Φωτογραφίες: Ηλίας Ιωακείμ