19445

Γέφυρα Τρόζενας

16/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η γέφυρας της Τρόζενας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα γεφύρια στην Κύπρο, λόγω της κατασκευής, αλλά και της τοποθεσίας της.

Κατασκευάστηκε επί Αγγλοκρατίας, με μηχανική, υλικά και σχεδιασμό που ήταν συνήθεις επιλογές των Βρετανών (μεταλλικός σκελετός και ξύλινο δάπεδο πάνω σε δοκούς). Είναι από τις λίγες που διατηρούνται – και μάλιστα σε χρήση – με αυτή τη μορφή και είναι χτισμένη πάνω στις όχθες του ρέματος από όπου κυλά το νερό του ποταμού Διάριζου.

Σήμερα το γειτονικό χωριό Τρόζενα είναι εγκαταλελειμμένο, όμως η σιδερένια γέφυρα ήταν πολυσύχναστο πέρασμα στα μέσα του 20ου αιώνα, καθώς συνδέει χωριά που ήταν γνωστά για την αμπελουργική παραγωγή τους. Σήμερα η κίνηση στη γέφυρα είναι αραιή, όμως το τοπίο παραμένει πανέμορφο.