12345

Γέφυρα Τρόζενας

02/02/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Δυτικά της Λεμεσού, στην περιοχή που οριοθετεί την επαρχία με τη γειτονική Πάφο, τα δείγματα ζωής είναι περιορισμένα, έως ανύπαρκτα. Εκεί στέκει εδώ και πολλές δεκαετίες μια ξεχωριστή γέφυρα, που είναι από τα λίγα στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα στην περιοχή.

H εντυπωσιακή, σιδερένια γέφυρα, η οποία συνδέει τις όχθες του ρέματος από το οποίο κυλά το νερό του ποταμού Διάριζου, συνεχίζει να εξυπηρετεί αρκετό κόσμο, στέκοντας απαράλλαχτη μέσα στις δεκαετίες. Η γέφυρα, κατασκευασμένη επί Αγγλοκρατίας, με μηχανική, υλικά και σχεδιασμό που παραπέμπει στις συνήθεις επιλογές των Βρετανών (μεταλλικός σκελετός και ξύλινο δάπεδο πάνω σε δοκούς), είναι από τις λίγες που διατηρούνται – και μάλιστα σε χρήση – με αυτή τη μορφή.

Η Γερόβασα - Τρόζενα είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, 42 χλμ από τη Λεμεσό, αρκετά απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, όπως Άρσος, Κισσούσα ή Ποταμιού. Το 1960 η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Τουρκοκύπριοι και, μετά τις συγκρούσεις, το χωριό αποδεκατίστηκε. H μαγεία του τοπίου και ο αέρας μυστηρίου που ακολουθεί την ερημιά, δημιουργούν ένα μεγαλειώδες σκηνικό, που συνήθως λίγοι απολαμβάνουν. Όσοι διακινούνται μεταξύ των χωριών που βρίσκονται στα όρια Λεμεσού και Πάφου διασχίζουν τακτικά τη γέφυρα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που τη χρησιμοποιούν, επιθυμώντας να περιηγηθούν το ερημωμένο χωριό.

Παλιά φωτογραφία: Αρχείο Ηλία Ιωακείμ