19591

Παρεκκλήσι Αποστόλου Φιλίππου

17/03/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Περικυκλωμένο από αμπελώνες, περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά του Ομόδους, βρίσκεται ένα μικρό, παμπάλαιο εκκλησάκι. Πρόκειται για το παρεκκλήσι του Αποστόλου Φιλίππου, μοναδικό κατάλοιπο ενός μεγάλου, αρχαίου μοναστηριού.

Το αρχαίο μοναστήρι αρχικά είχε το όνομα «Πέντε Λιθάρια» (από τον μεσαιωνικό οικισμό Πεντολίθαρο), ενώ ο ναός ήταν τότε αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο. Το όνομα άλλαξε με τη μεταφορά των λειψάνων του Αποστόλου στο Όμοδος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει για τη μονή ο Ρώσος περιηγητής Βασίλι Μπάρσκυ, ήταν μετόχι της Τροοδίτισσας.

Η τοπική παράδοση διασώζει μια παροιμία που γνωρίζουν οι παλαιότεροι κάτοικοι του Ομόδους, σύμφωνα με την οποία οι μοναχοί και ένας κάτοικος της περιοχής ενεπλάκησαν σε βίαιη διένεξη («Σαν δεν είσιεν ο Μηλιατός με τους Πατέρες μάσσιην, επάσαν το σαρόξυλον τζι εδέρναν τον στη ράσσιην»). Η ρήση συνέχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς για συγκρούσεις που προκύπτουν ξαφνικά.

 

Η υπεραιωνόβια δάφνη δίπλα στο εκκλησάκι, είναι ένα φυτό που στην αρχαιότητα συνδεόταν με τη λατρεία του Απόλλωνα, επομένως οι θρησκευτικές αναφορές της περιοχής πάνε πολλούς αιώνες πίσω.