16211

Παρεκκλήσι Αποστόλου Φιλίππου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Περικυκλωμένο από τους ατελείωτους αμπελώνες του λόφου της Λαόνας, περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά του διάσημου κρασοχωριού του Ομόδους, βρίσκεται σήμερα ένα μικρό, παμπάλαιο εκκλησάκι, μοναδικό κατάλοιπο ενός μεγάλου, αρχαίου μοναστηριού. Πρόκειται για το παρεκκλήσι του Αποστόλου Φιλίππου, που αποτελούσε μέρος της ομώνυμης μονής.

Το αρχαίο μοναστήρι δεν είχε εξαρχής την ονομασία αυτή, η οποία προέκυψε μετά τη μεταφορά των λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου στο Όμοδος. Προηγουμένως, η μονή είχε το όνομα «Πέντε Λιθάρια» (από τον μεσαιωνικό οικισμό Πεντολίθαρο που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά έχει πλέον εξαφανιστεί), ενώ ο ναός ήταν τότε αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει για τη μονή ο Ρώσος περιηγητής Βασίλι Μπάρσκυ, η μονή ήταν μετόχι της Τροοδίτισσας, όμως οι ελλιπείς μαρτυρίες για τη λειτουργία της, δεν επιτρέπουν την ακριβή τοποθέτηση της ίδρυσής της.

Η μόνη τοπική παράδοση που συνδέει το Όμοδος με το μοναστήρι είναι μια παροιμία που σώζεται μεταξύ κάποιων από τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού, σύμφωνα με την οποία, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, οι μοναχοί και ένας κάτοικος της περιοχής ενεπλάκησαν σε βίαιη διένεξη («Σαν δεν είσιεν ο Μηλιατός με τους Πατέρες μάσσιην, επάσαν το σαρόξυλον τζι εδέρναν τον στη ράσσιην»). Η ρήση συνέχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς για συγκρούσεις που προκύπτουν ξαφνικά.

Σχετικα

Η υπεραιωνόβια δάφνη δίπλα στο εκκλησάκι, πέρα από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Κύπρου, είναι ένα φυτό που στην αρχαιότητα βρισκόταν σε περιοχές όπου λατρευόταν ο θεός Απόλλωνας, επομένως οι θρησκευτικές αναφορές της περιοχής πάνε πολλούς αιώνες πίσω.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.