25334

Εκκλησία Αγίας Μαύρης (Κοιλάνι)

13/03/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μεταξύ των χωριών Κοιλάνι και Πέρα Πεδί, στις όχθες του Κρυού Ποταμού, βρίσκεται μια παμπάλαια εκκλησία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία που φτάνει πολλούς αιώνες πίσω. Τόσο οι θρύλοι που περιβάλλουν την εκκλησία, όσο και φυσική ομορφιά της τοποθεσίας της, την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό προορισμό.

Το εκκλησάκι έχει την χαρακτηριστική, επικλινή στέγη των εκκλησιών της ορεινής Λεμεσού. Η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του έγκειται στους ψηλούς τοίχους, οι οποίοι δε διαθέτουν παρά μόνο μικρά ανοίγματα και όχι παράθυρα. Στο εσωτερικό του διασώζονται αξιόλογες, παμπάλαιες τοιχογραφίες, που διατηρούνται εν μέρει σε αρκετά καλή κατάσταση. Στο βάθος του μικρού ναού, που θυμίζει κάτι από τις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες, βρίσκεται ένα άνοιγμα, από το οποίο ρέει το αγίασμα της πηγής. Η ροή του νερού, καθώς αντηχεί μέσα στο ναό, δημιουργεί ένα κατανυκτικό σκηνικό.

Η παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Μαύρη ήταν μια νεαρή κοπέλα που ζούσε στο Κοιλάνι, η οποία αγαπούσε τον Τιμόθεο. Οι γονείς της, όπως λέγεται, την προόριζαν για άλλο γαμπρό, γι’ αυτό και οι 2 νέοι έφυγαν μαζί την παραμονή του γάμου, για να κρυφτούν στο δάσος, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται και το εκκλησάκι. Εκεί βρήκαν καταφύγιο σε μια σπηλιά, όπου όμως τους εντόπισαν οι χωριανοί.

Για να γλιτώσουν, η Αγία χτύπησε τα χέρια της στον βράχο, ο οποίος άνοιξε στη μέση, δημιουργώντας πέρασμα για να διαφύγουν στο Πέρα Πεδί. Το αγίασμα που τρέχει σήμερα από την πηγή που αναβλύζει πίσω από την εκκλησία, λέγεται ότι προέρχεται από το άνοιγμα εκείνο μέσα στον βράχο. Ο Άγιος Τιμόθεος και η Αγία Μαύρη συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Θηβαΐδας, τον Αρριανό, και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο κατόπιν βασανιστηρίων.

Ο πλάτανος της Αγίας Μαύρης είναι ένα προστατευόμενο, αιωνόβιο δέντρο 800 ετών, με ύψος 38 μέτρα και περιφέρεια βάσης 8 μέτρα.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Δημήτρης Βέτσικας