36843

Εκκλησία Αγίας Μαύρης (Κοιλάνι)

29/08/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μεταξύ των χωριών Κοιλάνι και Πέρα Πεδί, στις όχθες του Κρυού Ποταμού, βρίσκεται μια παμπάλαια εκκλησία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία.

Το εκκλησάκι έχει την χαρακτηριστική, επικλινή στέγη των εκκλησιών της ορεινής Λεμεσού. Εντύπωση προκαλούν οι ψηλοί τοίχοι, οι οποίοι διαθέτουν μόνο μικρά ανοίγματα και όχι παράθυρα. Στο εσωτερικό διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες. Στο βάθος του μικρού ναού, που θυμίζει πρωτοχριστιανικές κατακόμβες, βρίσκεται ένα άνοιγμα, από το οποίο ρέει αγίασμα.

Ο πελώριος πλάτανος δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαύρης, είναι ένα προστατευόμενο, αιωνόβιο δέντρο 800 ετών, με ύψος 38 μέτρα και περιφέρεια βάσης 8 μέτρα.

Η παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Μαύρη ήταν μια νεαρή που ζούσε στο Κοιλάνι, η οποία αγαπούσε τον Τιμόθεο. Οι γονείς δε συμφωνούσαν, γι’ αυτό και οι 2 νέοι έφυγαν μαζί την παραμονή του γάμου και κρύφτηκαν σε μία σπηλιά στο δάσος, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι.

Όταν τους εντόπισαν, η Αγία χτύπησε τα χέρια της στον βράχο και άνοιξε πέρασμα για να διαφύγουν στο Πέρα Πεδί. Το αγίασμα που τρέχει σήμερα, λέγεται ότι προέρχεται από το άνοιγμα εκείνο. Ο Άγιος Τιμόθεος και η Αγία Μαύρη συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Θηβαΐδας, τον Αρριανό, και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Δημήτρης Βέτσικας