18243

Μεταλλείο Αμιάντου

19/12/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο αμιάντου στο Τρόοδος (το μεγαλύτερο σε αποθέματα χρυσοτιλικού αμιάντου στην Ευρώπη), ένας ολόκληρος κόσμος, που χτιζόταν για δεκαετίες, έχει ξεπέσει σήμερα πια μόνο σε ερείπια και φαντάσματα του παρελθόντος. Μια έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα 1500 μέτρα υψόμετρο, φιλοξενεί σήμερα αντιθετικές εικόνες εγκατάλειψης και νέας ζωής, διανύοντας μια μεταβατική περίοδο.

Σχετικα

Ο αμίαντος της Κύπρου ήταν πολύτιμος, αφού χρησιμοποιούνταν ευρέως από την αρχαιότητα. Το 1904 δόθηκε σε ορισμένα χωριά της ορεινής Λεμεσού το προνόμιο εκμετάλλευσης αμιάντου. Ακολούθησε σειρά μεταβιβάσεων του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε διάφορες ξένες εταιρείες και τελικά αυτό περιήλθε στην κυριότητα της εταιρείας "Κυπριακά Aμιαντωρυχεία Λτδ". Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους του μεταλλείου διέμεναν σε πρόχειρα ή προσωρινά καταλύματα γύρω από το χώρο του μεταλλείου, που σταδιακά μετεξελίχθηκαν σε μόνιμες κατοικίες, αναπτύσσοντας έτσι μια κοινότητα με σχολεία, νοσοκομείο και καταστήματα.

Σχετικα

Μετά το 1950 άρχισε η μηχανοποίηση του μεταλλείου με τη χρήση μεγάλων μηχανημάτων εξόρυξης, ενώ από το 1963 λειτουργούσε το εννιαόροφο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Αυτό είχε ως επακόλουθο τη μείωση του εργατικού δυναμικού και τη σταδιακή εγκατάλειψη και ερήμωση της κοινότητας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έπαψε και η λειτουργία του ορυχείου, η οποία άφησε πίσω της μια τεράστια έκταση βάναυσα σκαμμένη και αποψιλωμένη από κάθε μορφής βλάστηση. Μετά την απώλεια κάθε ζωτικού στοιχείου στην περιοχή του μεταλλείου, η εγκατάλειψη του οικισμού και των εγκαταστάσεων ολοκλήρωσε την αίσθηση ερήμωσης. Τα απομεινάρια της ζωής που υπήρχε κάποτε εκεί, σήμερα δίνουν την εντύπωση ότι όλα σταμάτησαν ξαφνικά και έμειναν στη μέση.

Σχετικα

Το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της αποψιλωμένης περιοχής του μεταλλείου έχει αποφέρει ήδη αποτελέσματα, βέβαια. Σήμερα, στην τεράστια αυτή έκταση, πέρα από τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, βρίσκει κανείς και το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους, και τον Βοτανικό Κήπο Τροόδους, αλλά και την τεχνητή λίμνη, που αποσκοπεί στη δημιουργία βιότοπου στη θέση του κρατήρα που προκλήθηκε από τις εκσκαφές.