Μουσεία στο Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού

15/02/2016
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στο Όμοδος αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το μοναστήρι είναι από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια της Κύπρου. Κάθε γωνιά του Μοναστηριού αποτελεί ιστορικό και αρχαιολογικό έκθεμα. Η δε αίθουσα του Συνοδικού είναι αρχαίο μνημείο. Η αίθουσα εντυπωσιάζει με την τέχνη του σκαλιστού ταβανιού από ξύλο καρυδιάς

Στις άλλες του αίθουσες στεγάζονται μικρά μουσεία με σπάνιες και πολύτιμες συλλογές:

  1. «Δεσποτικό» Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου διασώζεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας και η διακόσμηση της παλαιότερης εποχής με τα έπιπλα, τα κεντήματα, τα υφαντά, τις γκραβούρες κ.τ.λ.
  2. Πινακοθήκη που φιλοξενεί μία μόνιμη συλλογή έργων τέχνης, γνωστών σύγχρονων Κύπριων ζωγράφων με θέμα το Όμοδος.
  3. Φωτογραφικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες χρονολογημένες από τον 19ο αιώνα.
  4. Μουσείο Αγώνος 1955-59,το πρώτο που έγινε μετά το τέλος του αγώνα. Σε αυτό συγκεντρώθηκε υλικό από τις οικογένειες πεσόντων αγωνιστών, από όλη την Κύπρο. Εκτίθενται μεταξύ άλλων προσωπικά αντικείμενα, στολές, έγγραφα και φωτογραφίες των ηρώων της ΕΟΚΑ.
  5. Εικονοσκευοφυλάκιο - Μουσείο Βυζαντινών εικόνων. Σ’ αυτό φυλάγονται και εκτίθενται αρχαίες βυζαντινές εικόνες ανεκτίμητης αξίας, από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και σήμερα, μέρος του ξυλόγλυπτου τέμπλου του παλαιού Καθολικού της Μόνης, διάφορα εκκλησιαστικά σκεύη όπως δισκοπότηρα, λαβίδες, λόγχες, πόρπες, λειψανοθήκες και πολλά άλλα ιερά σκεύη.
  6. Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας. Μέσα από το χώρο αυτό διασώζεται ο τρόπος κατασκευής της «πιπίλας», της δαντέλας κεντημένης με βελονάκι.
     

Τηλέφωνο: 99794899, 25422453
Διεύθυνση: Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού, 4760 Όμοδος
www.omodos.org

swipe gallery


swipe gallery

7479