4838

Παρεκκλήσι Προφήτη Ηλία (Αγρίδια)

18/07/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Δυτικά του χωριού Αγρίδια, στην καρδιά της περιοχής Πιτσιλιάς, μιας από τις ομορφότερες περιοχές της ορεινής Λεμεσού, βρίσκει κανείς την κορυφή του Προφήτη Ηλία. Εκεί, σκαρφαλωμένο στο πιο ψηλό σημείο, βρίσκεται ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη, περικυκλωμένο από απότομα βράχια και πλούσια, άγρια βλάστηση, από όπου απολαμβάνει κανείς απίθανη θέα.

Το παρεκκλήσι είναι σχετικά καινούριο, κατασκευασμένο γύρω στα τέλη του 20ου αιώνα, με την προσφορά δωρητών, κατοίκων του χωριού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1996 και εγκαινιάστηκε επίσημα 2 χρόνια αργότερα, το 1998. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ναό, στον τύπο του Βυζαντινού σταυροειδούς, ο οποίος περιβάλλεται από μια πλακόστρωτη αυλή. Οι τοίχοι στο εσωτερικό του είναι καλυμμένοι από υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ εξωτερικά είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά.

Για την τοπική παράδοση, ο χώρος στον οποίο χτίστηκε το παρεκκλήσι ήταν ανέκαθεν χώρος λατρείας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής συνήθιζαν να γιορτάζουν εκεί τη Δευτέρα του Πάσχα. Η λατρευτική παράδοση, σε συνδυασμό με τη γαλήνη του τοπίου, μέσα στους καταπράσινους λόφους, δημιουργούν ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα και εμπνέει δέος και κατάνυξη στους πιστούς που επισκέπτονται το παρεκκλήσι.

Λίγα μέτρα χαμηλότερα από το παρεκκλήσι, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τον εκδρομικό χώρο των Αγριδιών, ένα μέρος που φωλιάζει μέσα στο δάσος, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις σε εκδρομείς.