9097

Παρεκκλήσι Προφήτη Ηλία (Αγρίδια)

28/07/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε ένα λόφο που αγναντεύει το χωριό Αγρίδια, στην περιοχή Πιτσιλιάς, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Το παρεκκλήσι κατασκευάστηκε το 1996, με δωρεά κατοίκων του χωριού. Πρόκειται για ένα μικρό ναό, στον τύπο του Βυζαντινού σταυροειδούς, που περιβάλλεται από πλακόστρωτη αυλή με σημείο θέας και τηλεσκόπιο. Οι τοίχοι στο εσωτερικό του είναι καλυμμένοι από υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ εξωτερικά είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά.

Το σημείο αυτό ήταν ανέκαθεν χώρος λατρείας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής γιόρταζαν εκεί τη Δευτέρα του Πάσχα. Η λατρευτική παράδοση, σε συνδυασμό με τη γαλήνη του τοπίου, μέσα στους καταπράσινους λόφους, δημιουργούν ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα και εμπνέει δέος στους πιστούς που επισκέπτονται το παρεκκλήσι.

Λίγα μέτρα από το παρεκκλήσι, βρίσκεται και ο εκδρομικός χώρος Αγριδιών.