A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS


Υπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες (Πρεσβευτές Λεμεσού)

Παρεκκλήσι Τιμίου Σταυρού (Κυπερούντα)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μια από τις ομορφότερες γωνιές στο μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου, την Κυπερούντα, το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι που πρέπει να προστεθεί στη λίστα σου, αν σε εντυπωσιάζουν τα μεσαιωνικά μνημεία του τόπου. Βέβαια, ο χώρος αυτός, που παντρεύει ιδανικά τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και την παράδοση, είναι ένας προορισμός με ξεχωριστή ομορφιά, που αξίζει να εξερευνήσεις κάθε του γωνιά.

Πρόκειται για μονόκλιτη, μικρή εκκλησία που κοσμεί την περιοχή αυτή από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Είναι το αρχαιότερο εκκλησσάκι της Κυπερούντας και βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την κεντρική πλατεία του χωριού, επομένως δεν μπορεί παρά να αποτελεί κομμάτι της βόλτας στις όμορφες γωνιές της. Η χαρακτηριστική ξύλινη στέγη, όμοια με των περισσότερων εκκλησιών στα ορεινά, και οι πέτρινοι τοίχοι, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και δημιουργούν μια ιδιαίτερα γραφική εικόνα μέσα στον καταπράσινο βοτανικό κήπο.

Σε αντίθεση με τα φωτεινά χρώματα από τη βλάστηση στο προαύλιό της εκκλησίας, το ημίφως στο εσωτερικό του πετρόκτιστου ναού προκαλεί διάθεση μυστηριακή στον επισκέπτη. Εκεί, βρίσκει κανείς πανάρχαιους θησαυρούς, όπως είναι οι υπέροχες τοιχογραφίες που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό άκρο του, από το 1521. Στο εκκλησάκι αυτό λειτουργεί από το 1995 έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων της κοινότητας, δημιουργώντας μέσα στο χώρο αυτό ένα μικρό, εκκλησιαστικό μουσείο, που περιλαμβάνει από ξεχωριστές εικόνες αγίων, μέχρι εργαλεία των θρησκευτικών τελετών.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.
17915