22767

Παρεκκλήσι Τιμίου Σταυρού (Κυπερούντα)

22/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μια από τις ομορφότερες γωνιές στο μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου, την Κυπερούντα, το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατά του.

Πρόκειται για μονόκλιτη, μικρή εκκλησία που στέκει στο ίδιο αυτό σημείο από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Είναι το αρχαιότερο εκκλησσάκι της Κυπερούντας και βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την κεντρική πλατεία του χωριού, επομένως δεν μπορεί παρά να αποτελεί κομμάτι μιας βόλτας στα γραφικά δρομάκια της. Η χαρακτηριστική ξύλινη στέγη, είναι δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και δημιουργεί μια ιδιαίτερα ειδυλλιακή εικόνα μέσα στον καταπράσινο βοτανικό κήπο.

Το ιστορικό αυτό εκκλησάκι γιορτάζει την 1η Αυγούστου την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού, η οποία συμπίπτει με την έναρξη των νηστειών για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

Σε αντίθεση με τα φωτεινά χρώματα από τη βλάστηση στο προαύλιό της εκκλησίας, το ημίφως στο εσωτερικό του πετρόκτιστου ναού γεννά μια διάθεση μυστηριακή στον επισκέπτη. Εκεί, βρίσκει κανείς πανάρχαιους θησαυρούς, όπως είναι οι υπέροχες τοιχογραφίες στο ανατολικό και δυτικό άκρο του, που χρονολογούνται από το 1521. Στο εκκλησάκι αυτό λειτουργεί από το 1995 έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων της κοινότητας, δημιουργώντας μέσα στο χώρο αυτό ένα μικρό, εκκλησιαστικό μουσείο, που περιλαμβάνει από ξεχωριστές εικόνες αγίων, μέχρι εργαλεία των θρησκευτικών τελετών.