23862

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού (Πελένδρι)

28/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Πελένδρι είναι μία από τις 10 εκκλησίες της Κύπρου, που συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ιδιαίτερη ιστορική αξία της εκκλησίας οφείλεται κυρίως στις τοιχογραφίες που καλύπτουν το εσωτερικό της.

Η σημερινή μορφή της εκκλησίας είναι αποτέλεσμα επεμβάσεων διαφόρων εποχών. Η αρχική της μορφή, ένας μονόκλιτος ναός με τρούλο, χρονολογείται γύρω στα μέσα του 12ου αιώνα.

Η εκκλησία καταστράφηκε από άγνωστα αίτια και διασώθηκε μόνο η αψίδα του Ιερού Βήματος, η οποία ενσωματώθηκε στο νέο κτίσμα. Σύμφωνα με επιγραφή στην αψίδα αυτή, η αρχική εικονογράφηση της εκκλησίας χρονολογείται στο 1171 — 1172. Η διακόσμηση με τοιχογραφίες συνεχίστηκε σε διάφορες φάσεις μέχρι τον 16ο αιώνα.

swipe gallery

Εικάζεται ότι η εκκλησία υπήρξε κοιμητηριακός ναός, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν εμφανή τα σημάδια της περιόδου που το χωριό αποτελούσε κτήμα οικογένειας Φράγκων αριστοκρατών.

Η εκκλησία είναι ανοιχτή για επισκέψεις Δευτέρα — Κυριακή. Για πληροφορίες επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 99 909393 και 99 662286.