Τριμίκλινη

26/07/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Το γραφικό χωριό της Τριμίκλινης βρίσκεται 27 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, σε υψόμετρο 570 μέτρων, στη μέση περίπου της απόστασης μεταξύ Λεμεσού - Τροόδους και είναι κτισμένο μέσα στο μεγαλύτερο λεκανοπέδιο της Κύπρου, κάτω από το βουνό Ζάλακας. Το χωριό είναι με τέτοιο τρόπο κτισμένο, που είναι αδύνατο να το δεις ολόκληρο από ένα σημείο.

Δίπλα στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού – Τροόδους, διατηρούνται παραδοσιακά καταστήματα και θέσεις μικροπωλητών με ντόπια προϊόντα, όπως ζιβανία, κρασί, σουζιούκος, φρέσκα φρούτα παραγωγής των χωριανών και άλλα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, καλλιεργώντας καρποφόρα δέντρα (αχλαδιές, νεκταρινιές, ροδακινιές, μαραπελιές κλπ) και αμπέλια.

Η κοινότητα ήταν ανέκαθεν σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για τους ταξιδιώτες. Στην κοινότητα βρίσκει κανείς εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, σταθμούς καυσίμων, υπεραγορές, κρεοπωλείο, ανθοπωλείο και άλλες υπηρεσίες.

Ιστορία

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια και βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες από την εποχή της βενετοκρατίας ως Trimichini.

Για την ονομασία του χωριού Τριμίκλινη υπάρχουν, σύμφωνα με την παράδοση, 3 εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι από τη θερμή κλίνη, χαρακτηρισμός που της αποδόθηκε λόγω του ότι διατηρούσε ήπιο κλίμα τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Στο χωριό αποστέλλονταν ασθενείς για θεραπεία για το λόγο αυτό.

Η δεύτερη εκδοχή αναγνωρίζει ως ρίζα τη θερμή κρήνη, παραπέμποντας στην πηγή που υπάρχει στο χωριό, της οποίας το νερό το καλοκαίρι είναι κρύο και τον χειμώνα θερμό. Για τους κατοίκους του χωριού, η εκδοχή αυτή φαίνεται να είναι η επικρατέστερη. Η λεγόμενη θερμή πηγή βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι γνωστή ως πηγή του Ζήνωνα. Βάση αυτής της εκδοχής η Τριμήκληνη γράφεται με το πρώτο γιώτα και τα άλλα με ήττα.

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή πιστεύεται ότι η ονομασία προήλθε από το φυτό Τριμιθιά, από όπου και προήλθαν και άλλα πολλά τοπωνύμια στην Κύπρο. Η αρχική ονομασία πρέπει να ήτανε Τριμιθινή, που σημαίνει περιοχή κατάφυτη από τριμιθιές. Αυτό συμφωνεί και με την μεσαιωνική ονομασία του χωριού στους παλιούς χάρτες ως Trimichini.

swipe gallery

Δρόμοι

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της περιοχής είναι ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε από τα Αγγλικά στρατεύματα στην Επαρχία Λεμεσού και ξεκινούσε από Λεμεσό, Ύψωνα, Άλασσα, Λάνια, Συλίκου, Τριμίκλινη, Κουκά, Πέρα Πεδί, Πλάτρες και Τροόδος όπου είχε ανεγερθεί τότε η εξοχική κατοικία του πρώτου κυβερνήτη της Κύπρου. Ένα μεγάλο μέρος του δρόμου διατηρείται λιθόστρωτο και καταβάλλονται προσπάθειες από τις επηρεαζόμενες κοινότητες για την πλήρη αποκατάστασή του. 

Κοινοτικό Πάρκο

Ο αμφιθεατρικός χώρος που βρίσκεται κάτω από το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας, λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων, προσφέροντας εγκαταστάσεις κατάλληλες για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (βλέπε πιο κάτω για Εκδηλώσεις — Φεστιβάλ). 

Κοινοτικό Κέντρο

Το κοινοτικό κέντρο του χωριού εγκαινιάσθηκε το 1994, για να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινότητας. Εκεί στεγάζονται σήμερα το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κοινοτικό Ιατρείο. Ο χώρος αυτός αξιοποιείται για τη φιλοξενία εκδηλώσεων που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα.

swipe gallery

Δημοτικό Σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας είναι ένα αναπαλαιωμένο, πετρόκτιστο, παραδοσιακό, μονόχωρο κτίριο του 1926, με θέα στο κοινοτικό πάρκο και το αμφιθέατρο. Με εισφορές των κατοίκων της κοινότητας κτίστηκε για να φιλοξενήσει, τότε, 49 μαθητές. Σήμερα αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και είναι ιδιοκτησία της κοινότητας. Σήμερα λειτουργεί νέο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο, όπου φοιτούν παιδιά 12 κοινοτήτων.

Μνημεία

Στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο της κοινότητας βρίσκεται και το άγαλμα του ήρωα του χωριού, Δημήτρη Αρμινιώτη, ο οποίος έπεσε κατά τον πόλεμο του 1974. Τον Αύγουστο τελείται στην κοινότητα το Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα με εκδηλώσεις τιμής στον άγαλμά του.

Εκκλησίες

Η παλαιά εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας: Χτίστηκε το 1744, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια της Θεοτόκου. Αποτελείται από 1 χώρο και έχει ξύλινη στέγη, όπως συνηθίζεται στις εκκλησίες στα ορεινά. Η συγκεκριμένη εκκλησία δε διαθέτει το γνωστό ημικυκλικό χώρο του ιερού στα ανατολικά. Σε ξύλινη κατασκευή βρίσκεται και η καμπάνα. Η εκκλησία είναι κατασκευασμένη με μεγάλες πέτρες, βαμμένες με λευκό χρώμα. Εκτιμάται ότι στον ίδιο χώρο βρισκόταν και παλαιότερος ναός, κάτι που επιβεβαιώνουν οι ακόμα παλιότερες εικόνες, που βρίσκονται στο ναό αυτό.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι οι ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις με λουλούδια και γεωμετρικά σχήματα στα δοκάρια που στηρίζουν την οροφή. Την προσοχή των επισκεπτών αξίζει και ο σπάνιος μηχανισμός κλειδώματος που βρίσκεται στη δυτική πόρτα του ναού.

swipe gallery

Η νέα εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας: Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού.  Η εκκλησία έχει ανεγερθεί δίπλα στον παλαιότερο ναό, στη βόρεια πλευρά του, για να επιλύσει το πρόβλημα του συνωστισμού. Καθώς η κοινότητα μεγάλωνε, προσελκύοντας ολοένα περισσότερους κατοίκους, λόγω και της κομβικής τοποθεσίας της, παρουσιάστηκε η ανάγκη για ένα ναό μεγαλύτερο από εκείνο του 18ου αιώνα. Η νέα  εκκλησία θεμελιώθηκε το 1930, επί Μητροπολίτη Κιτίου, Νικόδημου Μυλωνά, και ολοκληρώθηκε επί Επισκόπου Κιτίου Άνθιμου Μαχαιριώτη, γύρω στο 1950.

Η νέα εκκλησία, διακρίνεται επίσης για την ξεχωριστή διακόσμησή της, με όλους τους τοίχους της να έχουν καλυφθεί από εντυπωσιακές αγιογραφίες. Τα έντονα χρώματα, οι πολυπρόσωπες συνθέσεις και οι παραστατικές μορφές δημιουργούν μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα στο χώρο, καθηλώνοντας τους πιστούς που την επισκέπτονται, και όχι μόνο.

Παρεκκλήσι Αγίου Μνάσωνα: Δυτικά του χωριού, πάνω σε ύψωμα, στο μέσο της καταπράσινης κοιλάδας του Κούρρη, βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Μνάσωνα. Ο Άγιος ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Αγίου Ηρακλειδίου, ο οποίος τον όρισε ως διάδοχό του στον Επισκοπικό θρόνο Ταμασού. Η παράδοση λέει, ότι, κηρύττοντας το Χριστό, πέρασαν από την Τριμίκλινη. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας Ποταμιού, οι οποίοι, λέγεται, ότι έμειναν ευχαριστημένοι από τη διδασκαλία τους, προχώρησαν στην ανέγερση ναού, του οποίου σώζονται ερείπια μέχρι σήμερα. Πάνω στα ερείπια εκείνου του ναού κτίστηκε το ξωκκλήσι του Αγίου Μνάσωνα. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι σε εκείνη την περιοχή βρισκόταν κάποτε χωριό το οποίο ονομαζόταν «Μυλούδες», από τους μύλους που υπάρχουν ακόμα εκεί και άλεθαν σιτάρι και ελιές.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Αγίου Χρήστου Κηπουρού: Έξω από το χωριό, πάνω στο δρόμο νοτιοδυτικά της κοινότητας, συναντά κανείς ένα μικρό εκκλησάκι με υπέροχη θέα προς τις πράσινες πλαγιές της περιοχής. Το ιδιαίτερο όνομά του δεν απαντάται πουθενά αλλού στο νησί. Ο μικρός, μονόκλιτος ναός, που εγκαινιάστηκε το 2013, είναι αφιερωμένος σε έναν άγνωστο για τους πολλούς Νεομάρτυρα, τον Άγιο Χρήστο Κηπουρό, γεννημένο το 18ο αιώνα, στη Βόρεια Ήπειρο (επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Το ξωκλήσι, αν και βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας Τριμίκλινης, υπάγεται στο μετόχιο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αμασγούς.

Παρεκκλήσι Παναγίας του Ζάλακα: Βορειοανατολικά του χωριού Τριμίκλινη, δεξιά από τον δρόμο που οδηγεί προς το Τρόοδος, βρίσκεται ένα εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Παναγία του Ζάλακα. Η παράδοση αναφέρει ότι στο βουνό αυτό οι κάτοικοι είχαν εντοπίσει ένα σημείο από το οποίο ανάβρυζε αγίασμα και με την αφορμή αυτή έγινε δωρεά από κάτοικο του χωριού για το εκκλησάκι που εγκαινιάστηκε με λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2018.

Φράγμα Τριμίκλινης

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού, υπάρχει το φράγμα της Τριμίκλινης, χωρητικότητας 340.000 κυβικών μέτρων. Από αυτό το φράγμα, που βρίσκεται κτισμένο πάνω στον ποταμό Κούρη, αρδεύεται και η έκταση του χωριού, η οποία καλλιεργείται με φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα. Είναι το μοναδικό φράγμα της Κύπρου που είναι πάντοτε γεμάτο, σχηματίζοντας μια τεράστια λίμνη μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπου έχει δημιουργηθεί ένας βιότοπος για διάφορα πουλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

swipe gallery

Land of dreams

Το Land of Dreams θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια επίγεια Εδέμ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η φύση: τα ψάρια από τη λίμνη, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το περιβόλι, τον καθαρό αέρα και τη δροσιά του δάσους. Ο Ανδρέας Χριστοφή, με σπουδές στη Ρωσία, στους κλάδους της γεωπονίας, της οινολογίας και των οικονομικών, επιστρέφοντας στην Κύπρο επιδίωξε να φτιάξει στην Τριμίκλινη τη δική του γη των ονείρων, καταφέρνοντας να καινοτομήσει και να διακριθεί.

Δίνοντας έμφαση στην ιχθυοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή του οξύρρυγχου, ο Ανδρέας κατάφερε να έχει στο Land of Dreams το κυπριακό χαβιάρι οξύρρυγχου, ένα από τα πιο ακριβά και περιζήτητα στον κόσμο. To χαβιάρι παράγεται και συσκευάζεται επιτόπου και καταναλώνεται κυρίως εκεί. Ο ρωσικός οξύρρυγχος χρειάζεται αρκετά χρόνια για να ωριμάσει, ώστε να μπορέσει να εξαχθεί το χαβιάρι. Στην παρούσα φάση, οι ποσότητες που παράγονται είναι σχετικά μικρές, αλλά στο μέλλον δεν αποκλείεται η εξαγωγή του.

Παράλληλα, το Land of Dreams είναι ένας χώρος δράσης και ζωής μέσα στη φύση. Το γεύμα, είτε είναι φρούτα και λαχανικά, είτε είναι ψάρι, το διαλέγει και το συλλέγει ο ίδιος ο επισκέπτης. Έτσι, εκτός από εξαιρετικής ποιότητας και φρεσκάδας, το φαγητό είναι κάτι που το ζεις σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας του. Ο χώρος διαθέτει επίσης λίγα ξύλινα σπιτάκια με ρωσική σάουνα, για όσους επιλέξουν να διανυκτερεύσουν. 

swipe gallery

Γεφύρια

Διπλογέφυρο: Στην Τριμίκλινη υπάρχει το μοναδικό στην Κύπρο διπλογέφυρο. Σε πρώτη φάση το γεφύρι κτίστηκε το 1901, όταν χρησιμοποιούνταν για να περνούν τα κάρα, και η δεύτερη φάση του το 1917, με την εμφάνιση των πρώτων μηχανοκίνητων οχημάτων. Από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση Λεμεσού – Τριμίκλινης – Τροόδους.

Ενετικό γεφύρι: Στην Τριμίκλινη βρίσκεται επίσης ένα από τα ενετικά γεφύρια της Κύπρου, το οποίο είναι κατασκευασμένο στην κοίτη του ποταμού Κούρρη. Είναι κτισμένο από πέτρες της κοίτης του ποταμού και αποτελείται από 3 συνεχόμενες καμάρες. Από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση της Επαρχίας Πάφου προς το Καλό Χωριό, τα Λεύκαρα και τη Λευκωσία. Μετέπειτα, κατά τη χριστιανική εποχή, η Αγία Ελένη, ξεκινώντας από το Σταυροβούνι, πέρασε από το γεφύρι και μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό και το Άγιο Σχοινίο, στο αρχαίο μοναστήρι του Σταυρού στο χωριό Κουκά και στο Όμοδος.

swipe gallery

Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Ζάλακας»

To Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Ζάλακας» Τριμίκλινης , βρίσκεται σε υψόμετρο 550 - 730 μέτρα, είναι κυκλικό με μήκος 8,7 χλμ και με βαθμό δυσκολίας 2. H Αφετηρία βρίσκεται μεταξύ της αρχαίας Εκκλησίας, του 16ου αιώνα, Παναγίας Ελεούσας και του δημόσιου χώρου Στάθμευσης στο κέντρο του χωριού και πολύ κοντά στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού – Πλατρών.

Η πορεία του μονοπατιού είναι σηματοδοτημένη από το κέντρο της Κοινότητας, διασταυρώνει τον κεντρικό δρόμο και διέρχεται 300 μέτρα δια μέσου του παραδοσιακού ιστορικού πυρήνα, καταλήγoντας στην αφετηρία της χωμάτινης διαδρομής. Εκεί υπάρχει πινακίδα με χάρτη του μονοπατιού, με ένδειξη για σημείο ξεκούρασης και βρύση με πόσιμο νερό. Στη διαδρομή διαμέσου του πυρήνα βρίσκεται το παλαιό υδραγωγείο, κτίσμα πριν το 1900. Ακολούθως, σε απόσταση 600 περίπου μέτρων συναντούμε τις παλιές πηγές νερού, κτισμένες με πέτρα της περιοχής. 

Ο περιπατητής ακολουθεί κυκλική διαδρομή με κατεύθυνση από τα βορειανατολικά προς τα νοτιοδυτικά της κοινότητας που καταλήγει αρχικά στον κεντρικό δρόμο Λεμεσού Πλατρών, νότια της Κοινότητας, και συνεχίζει βόρεια μέσω διαφόρων φυτειών, με αγροτικό δρόμο και μονοπάτι προς την παλαιά βρύση του Ζήνωνα και από εκεί, σε χώρο στάθμευσης νότια της Κοινότητας.

Από διάφορα σημεία του μονοπατιού ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα προς τις γύρω Κοινότητες, όπως Λάνια, Δωρός, Συλίκου, Κουκά, Πέρα Πεδί και Μονιάτης, καθώς επίσης, την Οροσειρά του Τροόδους και ποικίλα είδη χλωρίδας και πανίδας. 

Πετρόκτιστη βρύση

Στο καταπράσινο μονοπάτι της φύσης που ξεκινάει από το χωριό, βρίσκεται και η πετρόκτιση βρύση με πόσιμο νερό για τους περιπατητές του μονοπατιού. Η βρύση, που είναι γνωστή ως Βρύση του Ζήνωνα, είναι η λεγόμενη «θερμή κρήνη», που συνδέεται και με την ονομασία του χωριού (βλέπε πιο πάνω: Ιστορία). 

Φαγητό - Ποτό

John's Restaurant: Ένας παραδοσιακό, οικογενειάκό εστιατόριο με δεκαετίες παράδοσης στο φαγητό, αποτελεί δημοφιλή σταθμό στον κεντρικό δρόμο Λεμεσού - Τροόδους.

Τηλέφωνο: 25 432212

Caffe Marceletti: Mια γνωστή επωνυμία ιταλικού καφέ, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Κύπρο, επιλέγοντας αυτή την εξοχική τοποθεσία, με την εντυπωσιακή θέα στην κοιλάδα του ποταμού Κούρρη, δίπλα ακριβώς από το John's Restaurant. 

Τηλέφωνο: 25 432212

The Land of Dreams: Στον ιδιαίτερο χώρο του ιχθυοτροφείου, λειτουργεί εστιατόριο το οποίο δέχεται επισκέπτες κατόπιν κράτησης, με ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ το ψάρι οξύρυγχο.

Τηλέφωνο: 99 515497

Φεστιβάλ — Εκδηλώσεις

Στην κοινότητα διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις, που αποτελούν ραντεβού για την επιστροφή των αποδήμων στο χωριό, αλλά και για πολλούς επισκέπτες, που αγαπούν την περιοχή.

Χριστουγεννιάτικη  εκδήλωσηΟ Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα στα παιδιά και το Κοινοτικό Συμβούλιο ψήνει λουκάνικα, χαλλούμι και κρέας που προσφέρεται δωρεάν στους παρευρισκόμενους.

Πασχαλινές ΕκδηλώσειςΠαραδοσιακά παιχνίδια διοργανώνονται κάθε Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, μετά τη λειτουργία στο ξωκκλήσι του Αγίου Μνάσωνα, το Συμβούλιο κερνάει τον κόσμο φλαούνες και αναψυκτικά.

ΚαλοκαίριΚατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνεται κυπριακή παραδοσιακή βραδιά με παρασκκευή παραδοσιακών εδεσμάτων (ππαλουζές, ρέσι, τραχανάς κ.α.) με φαγητό, μουσική και χορούς, ενώ δίνονται και θεατρικές παραστάσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ: 25 432 605
Fax: 25 434 045
Email: [email protected]

swipe gallery

17503