23341

Τριμίκλινη

18/10/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Το γραφικό χωριό της Τριμίκλινης βρίσκεται 27 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, σε υψόμετρο 570 μέτρων.

Δίπλα στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, διατηρούνται παραδοσιακά καταστήματα και θέσεις μικροπωλητών με ντόπια προϊόντα, όπως ζιβανία, κρασί, φρέσκα φρούτα παραγωγής των χωριανών κ.α. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, καλλιεργώντας καρποφόρα δέντρα και αμπέλια.

Ιστορία

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια και βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες από την εποχή της Βενετοκρατίας ως Trimichini.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν σύμφωνα με την παράδοση, 3 εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι από τη θερμή κλίνη, χαρακτηρισμός που της αποδόθηκε λόγω του ότι διατηρούσε ήπιο κλίμα τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Η δεύτερη εκδοχή αναγνωρίζει ως ρίζα τη θερμή κρήνη, παραπέμποντας στην πηγή που υπάρχει στο χωριό, της οποίας το νερό το καλοκαίρι είναι κρύο και τον χειμώνα θερμό.

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή πιστεύεται ότι η ονομασία προήλθε από το φυτό Τριμιθιά, από όπου και προήλθαν και άλλα πολλά τοπωνύμια στην Κύπρο.

swipe gallery

Κοινοτικό Πάρκο

Ο αμφιθεατρικός χώρος που βρίσκεται κάτω από το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας, λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων, προσφέροντας εγκαταστάσεις κατάλληλες για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κοινοτικό Κέντρο

Το κοινοτικό κέντρο του χωριού εγκαινιάσθηκε το 1994, για να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινότητας. Εκεί στεγάζονται σήμερα το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κοινοτικό Ιατρείο. Ο χώρος αυτός αξιοποιείται για τη φιλοξενία εκδηλώσεων που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα.

Δημοτικό Σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας είναι ένα αναπαλαιωμένο κτίριο του 1926, με θέα στο κοινοτικό πάρκο και το αμφιθέατρο. Σήμερα λειτουργεί νέο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο, όπου φοιτούν παιδιά 12 κοινοτήτων.

Μνημεία

Στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο της κοινότητας βρίσκεται και το άγαλμα του ήρωα του χωριού, Δημήτρη Αρμινιώτη, ο οποίος έπεσε κατά τον πόλεμο του 1974.

Εκκλησίες

Η παλαιά εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας: Η εκκλησία είναι κατασκευασμένη με μεγάλες πέτρες, βαμμένες με λευκό χρώμα. Εκτιμάται ότι στον ίδιο χώρο βρισκόταν και παλαιότερος ναός, κάτι που επιβεβαιώνουν παλαιότερες εικόνες.

Η νέα εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας: Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού. Διακρίνεται για την ξεχωριστή διακόσμησή της και τις εντυπωσιακές αγιογραφίες.

Παρεκκλήσι Αγίου Μνάσωνα: Δυτικά του χωριού, πάνω σε ύψωμα, στο μέσο της καταπράσινης κοιλάδας του Κούρρη, βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Μνάσωνα.

Παρεκκλήσι Αγίου Χρήστου Κηπουρού: Ο μικρός μονόκλιτος ναός, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χρήστο Κηπουρό. Το ξωκλήσι, αν και βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας Τριμίκλινης, υπάγεται στο μετόχιο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αμασγούς.

Παρεκκλήσι Παναγίας του Ζάλακα: Βορειοανατολικά του χωριού, βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία του Ζάλακα.

Φράγμα Τριμίκλινης

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού, υπάρχει το φράγμα της Τριμίκλινης, χωρητικότητας 340.000 κυβικών μέτρων. Από αυτό το φράγμα, αρδεύεται και η έκταση του χωριού, η οποία καλλιεργείται με φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα.

swipe gallery

The Land of Dreams

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία επίγεια Εδέμ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η φύση: τα ψάρια από τη λίμνη, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το περιβόλι, τον καθαρό αέρα και τη δροσιά του δάσους.

Σχετικα

Γεφύρια

Διπλογέφυρο: Στην Τριμίκλινη υπάρχει το μοναδικό διπλογέφυρο του νησιού. Σε πρώτη φάση το γεφύρι κτίστηκε το 1901, όταν χρησιμοποιούνταν για να περνούν τα κάρα και η δεύτερη φάση του το 1917, με την εμφάνιση των πρώτων μηχανοκίνητων οχημάτων. Από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση Λεμεσού - Τριμίκλινης - Τροόδους.

Σχετικα

Ενετικό γεφύρι: Είναι κτισμένο από πέτρες της κοίτης του ποταμού και αποτελείται από 3 συνεχόμενες καμάρες.

Σχετικα

Μονοπάτι της φύσης «Ζάλακας»

Από διάφορα σημεία του μονοπατιού, μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα προς τις γύρω κοινότητες, όπως Λάνια, Δωρός, Συλίκου, Κουκά, Πέρα Πεδί και Μονιάτη, καθώς επίσης την Οροσειρά του Τροόδους και ποικίλα είδη χλωρίδας και πανίδας. 

Διαμονή

The River House (99 628772)

Irinas Country Home (-)

Roses Villa (-)

The Pool House (-)

SZ Guesthouse (-)

swipe gallery

Φαγητό - Ποτό

John's Restaurant (25 432212)

Bean Bar (80 080200)

Caffe Marcelletti (25 432212)

The Land of Dreams (99 515497)

Drosia Grill Restaurant (-)

swipe gallery

Εκδηλώσεις

Χριστουγεννιάτικη  εκδήλωσηΟ Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα στα παιδιά και το Κοινοτικό Συμβούλιο ψήνει λουκάνικα, χαλλούμι και κρέας που προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες.

Πασχαλινές ΕκδηλώσειςΠαραδοσιακά παιχνίδια διοργανώνονται κάθε Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα.

ΚαλοκαίριΚατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνεται κυπριακή παραδοσιακή βραδιά, με παρασκευή εδεσμάτων, μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσεις.

Τηλέφωνο: 25 432605