9589

Κορφή

15/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Κορφή είναι ένα χωριό της Λεμεσού με ιδιαίτερη ιστορία και διπλή ταυτότητα. Ο αρχικός οικισμός ήταν κτισμένος σε μία απότομη πλαγιά, περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σημερινής τοποθεσίας του χωριού. Εκεί υπάρχουν σήμερα μόνο χαλάσματα και η παλιά εκκλησία.

Μετά από ένα πολύ βροχερό χειμώνα στις 28 Ιανουαρίου του 1969, μία καταστροφική κατολίσθηση έθαψε τα σπίτια του χωριού κάτω από τόνους λάσπης. Από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, όμως η περιοχή θεωρήθηκε επικίνδυνη και οι κάτοικοι του χωριού μεταστεγάστηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή. Έτσι, η ιστορία του σημερινού χωριού ξεκινάει μόλις το 1970, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστική ταυτότητα.

swipe gallery

Ακόμα και μέσα στα χαλάσματα του εγκαταλελειμμένου χωριού, διακρίνει κανείς τη γοητεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των πετρόκτιστων σπιτιών.

swipe gallery

Αν και η πιο πρόσφατη ιστορία του χωριού κινεί κυρίως το ενδιαφέρον, εικάζεται ότι ο οικισμός αυτός μετράει πολλούς αιώνες ζωής, αφού υπήρχε εκεί από τον Μεσαίωνα, με το όνομα Corfi. Μάλιστα, στις αρχές του 20ου αιώνα φαίνεται να είχε τόσο πληθυσμό, ώστε διακρινόταν σε Άνω και Κάτω Κορφή.

Η ονομασία του χωριού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εικόνα που δημιουργεί η διάταξη των σπιτιών του πάνω στην πλαγιά.

Καθώς ήταν μία γεωργική κοινότητα, διακρίνει και σήμερα κανείς αρκετά αμπέλια γύρω από το εγκαταλελειμμένο χωριό, ενώ διατηρούνται και ορισμένα περιβόλια με αμυγδαλιές, εσπεριδοειδή και λίγες χαρουπιές.

Οι παλιοί κάτοικοι της Κορφής συνεχίζουν να επισκέπτονται το χωριό, να μαζεύουν άγρια χόρτα και βότανα που ευδοκιμούν εκεί και να φροντίζουν τα λιγοστά δέντρα.

Εκκλησία Παναγίας Κορφιώτισσας

Εμβληματικό ρόλο έχει η εκκλησία της Παναγίας Κορφιώτισσας, που διατηρείται και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μία νέα εκκλησία με το ίδιο όνομα υπάρχει σήμερα στον νέο οικισμό της Κορφής.

swipe gallery

Το νέο χωριό

Ο οικισμός που χτίστηκε ξανά από την αρχή, τη δεκαετία του 1970, έχει κυρίως μοντέρνα χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη και φιλόξενη πλατεία που κατασκευάστηκε κοντά στη νέα εκκλησία του χωριού, από όπου αγναντεύει κανείς τη θέα από το φράγμα του Κούρη μέχρι τη Λεμεσό.

swipe gallery

Μονή Αγίων Πάντων

Κοντά στο νέο χωριό έχει ιδρυθεί και ένα μικρό μοναστήρι από 3 παλαιοημερολογίτες μοναχούς. Το μικρό και ταπεινό αυτό μοναστήρι μετράει λίγα χρόνια ζωής και είναι αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες.

swipe gallery

Σχετικα