8284

Κορφή

24/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Κορφή είναι ένα χωριό της Λεμεσού με ιδιαίτερη ιστορία και διπλή ταυτότητα. Ο αρχικός οικισμός ήταν κτισμένος σε μια απότομη πλαγιά, περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σημερινής τοποθεσίας του χωριού. Εκεί υπάρχουν σήμερα μόνο χαλάσματα και η παλιά εκκλησία.

Μετά από ένα πολύ βροχερό χειμώνα, στις 28 Ιανουαρίου του 1969, μία καταστροφική κατολίσθηση έθαψε τα σπίτια του χωριού κάτω από τόνους λάσπης. Από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, όμως η περιοχή θεωρήθηκε επικίνδυνη και οι κάτοικοι του χωριού μεταστεγάστηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή. Έτσι, η ιστορία του σημερινού χωριού ξεκινάει μόλις το 1970, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστική ταυτότητα.

swipe gallery

Αντίθετα, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα του εγκαταλελειμμένου χωριού, διακρίνει κανείς τη γοητεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των πετρόκτιστων σπιτιών. Είναι, άλλωστε, εντυπωσιακή η εικόνα τους, καθώς μοιάζουν να είχαν «σκαρφαλώσει» στη μεγάλη κλίση της πλαγιάς, κάτω από την οποία απλώνεται η κοιλάδα του ποταμού Λιμνάτη, που στη συνέχεια ενώνεται με τον Κούρη.

swipe gallery

Αν και η πιο πρόσφατη ιστορία του χωριού κινεί κυρίως το ενδιαφέρον, εικάζεται ότι ο οικισμός αυτός μετράει πολλούς αιώνες ζωής, αφού υπήρχε εκεί από τον Μεσαίωνα, με το όνομα Corfi. Μάλιστα, στις αρχές του 20ου αιώνα φαίνεται να είχε τόσο πληθυσμό, ώστε διακρινόταν σε Άνω και Κάτω Κορφή.

Η ονομασία του χωριού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εικόνα που δημιουργεί η διάταξη των σπιτιών του πάνω στην πλαγιά.

Καθώς ήταν μία γεωργική κοινότητα, διακρίνει και σήμερα κανείς αρκετά αμπέλια γύρω από το εγκαταλελειμμένο χωριό, ενώ διατηρούνται και ορισμένα περιβόλια με αμυγδαλιές, εσπεριδοειδή και λίγες χαρουπιές.

Ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος του παλιού χωριού σήμερα.

Οι παλιοί κάτοικοι της Κορφής συνεχίζουν να επισκέπτονται το χωριό, να μαζεύουν άγρια χόρτα και βότανα που ευδοκιμούν εκεί και να φροντίζουν τα λιγοστά δέντρα.

swipe gallery

Εκκλησία Παναγίας Κορφιώτισσας

Εμβληματικό ρόλο έχει η εκκλησία της Παναγίας Κορφιώτισσας, που διατηρείται και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μία νέα εκκλησία με το ίδιο όνομα χτίζεται σήμερα στον νέο οικισμό της Κορφής.

swipe gallery

Το νέο χωριό

Ο οικισμός που χτίστηκε ξανά από την αρχή τη δεκαετία του 1970, έχει κυρίως μοντέρνα χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη και φιλόξενη πλατεία που κατασκευάστηκε κοντά στη νέα εκκλησία του χωριού, από όπου αγναντεύει κανείς τη θέα από το φράγμα του Κούρη μέχρι τη Λεμεσό.

swipe gallery

Μονή Αγίων Πάντων

Κοντά στο νέο χωριό έχει ιδρυθεί και ένα μικρό μοναστήρι από 3 παλαιοημερολογίτες μοναχούς. Το μικρό και ταπεινό αυτό μοναστήρι μετράει λίγα χρόνια ζωής και είναι αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες.

Φωτογραφία τίτλου: Cyprus Locations