22183

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου (Φασούλα)

16/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Νοτιοδυτικά του χωριού Φασούλα, βρίσκεται ένα μικρό, μισογκρεμισμένο παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Αν και σήμερα δε διασώζονται παρά μόνο οι πέτρινοι τοίχοι της παμπάλαιας αυτής εκκλησίας, παραμένει ένα θρησκευτικό μνημείο με ιδιαίτερη αξία, το οποίο συνεχίζουν να επισκέπτονται τακτικά οι ντόπιοι.

Στη χριστιανική παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος σχετίζεται με τις αγροτικές κοινότητες και τις δραστηριότητες των κατοίκων τους, αφού θεωρείται μάλιστα και προστάτης των γεωργών. Η Φασούλα ήταν ανέκαθεν μια κατ’ εξοχήν αγροτική κοινότητα, επομένως ο Άγιος και το εκκλησάκι του τιμώνται από τους κατοίκους της, οι οποίοι φροντίζουν να ανάβει το καντήλι στην κόγχη όπου βρίσκεται τοποθετημένη η εικόνα του σήμερα. Πέρα από το κυρίως κτίσμα της εκκλησίας, περιφερειακά διακρίνονται τα θεμέλια βοηθητικών κτιρίων, τα οποία φαίνεται ότι φιλοξενούσαν μοναχούς που φρόντιζαν το παρεκκλήσι πολλά χρόνια πριν.

Αν και πολύ η γραφική τοποθεσία του παρεκκλησίου, μέσα στους λόφους της Φασούλας, είναι μάλλον δυσπρόσιτη για τους περισσότερους, καθώς απαιτεί οχήματα με κίνηση στους 4 τροχούς. Στη διαδρομή υπάρχουν κάποιες πινακίδες, όμως οι κάτοικοι στο κέντρο της Φασούλας (στα καφενεία και στην πλατεία) είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν προσφέροντας οδηγίες. Τόσο η διαδρομή, όσο και το σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία, όμως, ανταμείβουν τον επισκέπτη.