20117

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου (Γερμασόγεια)

12/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε ένα λοφίσκο, μια ανάσα από την πόλη της Λεμεσού, βρίσκεται η περιοχή που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως Παλιομονάστηρο, μεταξύ Γερμασόγειας και Μουταγιάκας. Λέγεται ότι φιλοξενούσε πολλούς αιώνες πριν έναν αρχαίο οικισμό, οι παλιοί θυμούνται εκεί,  μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, τα κατάλοιπα γοτθικών κτισμάτων, που οι ντόπιοι τα ονόμαζαν Σπίτια της Ρήγαινας. Σήμερα, εκεί βρίσκεται ένα μικρό, όμορφο εκκλησάκι, που αγναντεύει πανοραμικά όλη την περιοχή.

Πρόκειται για το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που μετράει μόλις μερικές δεκαετίες ζωής, αφού υποδέχθηκε για πρώτη φορά τους πιστούς στις 12 Σεπτεμβρίου του 1982. Βέβαια, πολύ πριν την κατασκευή της εκκλησίας, για χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και περαστικοί, συνήθιζαν να ανάβουν το καντήλι μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου,  στη ρίζα ενός θάμνου σε εκείνη την περιοχή.

Γύρω στο 1950, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μικρού ναού στο σημείο εκείνο, αφού προηγουμένως κάποιοι κάτοικοι θέλησαν να καθαρίσουν από τα αγριόχορτα την περιοχή και τέλεσαν εκεί τη Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Το εκκλησάκι εκείνο χτίστηκε πρόχειρα, με όσα υλικά μπόρεσαν να εξασφαλίσουν από τριγύρω οι κάτοικοι. Κατεδαφίστηκε, τελικά, το 1981, για να πάρει τη θέση του το σημερινό, όμορφο και κάτασπρο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Το παρεκκλήσι λειτουργεί 2 φορές τον χρόνο, την Τρίτη του Πάσχα και στις 3 Νοεμβρίου, για την γιορτή του Αγίου.