21185

Παρεκλήσι Αγίας Βαρβάρας

03/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μικρό και ταπεινό, στην άκρη του δρόμου που περνά μπροστά από το αρχαίο βασίλειο της Αμαθούντας, βρίσκεται το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία και Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα. Το συναντά κανείς στην αριστερή πλευρά του δρόμου, που αποτελούσε παλαιότερα τον τρόπο σύνδεσης της Λεμεσού με τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Αν και πρόκειται για έναν πολύ μικρό ναό, το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, αλλά και το γεγονός ότι ντόπιοι και επισκέπτες το συναντούν τακτικά στις καθημερινές τους μετακινήσεις, η Αγία Βαρβάρα έγινε αφορμή να θυμίζει η περιοχή κάτι από… Καλιφόρνια. Και αυτό γιατί, λόγω της εκκλησίας, η περιοχή, αλλά και η γειτονική παραλία, ονομάστηκαν Santa Barbara, παραπέμποντας στο ξενικό όνομα του γνωστού θέρετρου της Καλιφόρνια.

Το γεγονός ότι στην περιοχή εκείνη υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης και beach bars, δίνει ακόμα περισσότερα ερείσματα στον παραλληλισμό του ονόματος.

Έτσι, η Λεμεσιανή ‘Santa Barbara’, εκτός από ένα εκκλησάκι που πολλοί προτιμούν για μικρές τελετές (ιδιαίτερα βαφτίσεις), έγινε και σήμα κατατεθέν του ανατολικότερου άκρου της πόλης.