4343

Ποταμός Άμαθος (Γερμασόγεια)

13/01/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένα από τα μεγάλα ποτάμια της Λεμεσού είναι ο Άμαθος, ο οποίος μάλιστα φέρει ένα όνομα που παραπέμπει στο μεγάλο βασίλειο της αρχαιότητας, που θεωρείται πρόγονος της σημερινής πόλης. Σήμερα, βέβαια, ο ποταμός αυτός κάνει τις εμφανίσεις του μόνο περιστασιακά και εποχιακά.

Για πολλούς είναι γνωστός πια ως ποταμός Γερμασόγειας. Πηγάζοντας από την οροσειρά του Τροόδους, ο Άμαθος διασχίζει την κοιλάδα όπου είναι χτισμένο το χωριό της Γερμασόγειας, φτάνοντας μέχρι και τη θάλασσα του κόλπου της Λεμεσού. Σήμερα, η ροή του ποταμού σταματά περίπου 6 – 7 χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του, στην περιοχή όπου έχει κατασκευαστεί το φράγμα Γερμασόγειας.

Οι χειμερινοί μήνες, κατά τους οποίους συμβαίνει να υπερχειλίζει το φράγμα, υπενθυμίζουν στους κατοίκους της περιοχής τη φυσική πορεία που ακολουθούσε το νερό από την αρχαιότητα.

Έτσι, αν και το τελευταίο τμήμα του ποταμού χρησιμοποιείται περίπου από τη δεκαετία του 1980 ως χώρος στάθμευσης, κατά τους πολύομβρους χειμώνες γίνεται ξανά ποτάμι, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό μέσα στο αστικό τοπίο.