Τζαμί Κεπήρ, Μουσουλμανικό Τέμενος

09/06/2016
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τα μουσουλμανικά τεμένη είναι ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Κύπρου που αποτυπώνει την πολύχρονη συμβίωση των Ελλήνων και των Τούρκων κατοίκων της. Τα περισσότερα υπήρξαν χριστιανικές εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τεμένη. 

Το μεγάλο Τζαμί (Τζαμί Κεπήρ) στην καρδιά της Λεμεσού, είναι το πιο σημαντικό Οθωμανικό θρησκευτικό κτίριο της Λεμεσού. Χτίστηκε στη βάση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. 

Το τζαμί χτίστηκε από τον Αγά Μεστάν λίγα χρόνια νωρίτερα από το τζαμί της Λάρνακας (1829-1830) που φέρει και το ίδιο όνομα, ενώ οι εσωτερικοί χώροι των 2 μνημείων είναι πανομοιότυποι.

Δίπλα από το Τζαμί Κεπήρ βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο, ένα μικρό μουσουλμανικό νεκροταφείο με τους τάφους σημαντικών Τούρκων και Αράβων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και του ιδρυτή του τεμένους, ενώ στις ταφόπετρες αναγράφονται ποιήματα στην οθωμανική και περσική γραφή. 

Το τέμενος έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και φιλοξενεί άλλα 2 τζαμιά. 

Η επίσκεψη στο τέμενος απαιτεί συντηρητικό ντύσιμο, ενώ τα παπούτσια πρέπει πάντα να μένουν έξω. 

swipe gallery


swipe gallery

10923