8728

Εκκλησία Παναγίας Καρμιώτισσας (Κάτω Πολεμίδια)

01/06/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η εκκλησία της Παναγίας της Καρμιώτισσας βρίσκεται βόρεια του νέου Νοσοκομείου Λεμεσού και αποτελεί μέρος παλαιού μοναστηριού των Καρμηλιτών μοναχών. Το μέγεθος και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του ναού γεμίζουν δέος τους επισκέπτες.

Το μοναστήρι πρέπει να ιδρύθηκε περί τα τέλη του 13ου αιώνα μ.Χ. ή αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, με στέγη σε σχήμα οξυκόρυφης αψίδας και στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχει σπηλιά, από όπου αναβλύζει αγίασμα, το οποίο θεωρείται θεραπευτικό, ενώ και η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας θεωρείται θαυματουργή. Πιθανολογείται ότι στην εκκλησία έφτανε ένα αυλάκι, που έφερνε το αγίασμα στον ναό.