4323

Εκκλησία Παναγίας Καρμιώτισσας (Κάτω Πολεμίδια)

09/11/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η εκκλησία της Παναγίας της Καρμιωτισσας βρίσκεται βόρεια του νέου Νοσοκομείου Λεμεσού και αποτελεί μέρος παλαιού μοναστηριού των Καρμηλιτών μοναχών. Το μέγεθος και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του ναού γεμίζουν δέος τους επισκέπτες.

Το μοναστήρι πρέπει να ιδρύθηκε περί τα τέλη του 13ου αιώνα μ.Χ. ή αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ., μετά την εκδίωξη των Καρμηλιτών ρωμαιοκαθολικών μοναχών από την Παλαιστίνη. Ο ναός ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, με στέγη σε σχήμα οξυκόρυφης αψίδας και στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής. Στη βόρεια πλευρά υπήρχαν 2 παρεκκλήσια, από τα οποία σώζονται μόνο ερείπια.

Σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχει σπηλιά, από όπου αναβλύζει αγίασμα, το οποίο θεωρείται θεραπευτικό, ενώ και η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας θεωρείται θαυματουργή. Πιθανολογείται ότι στην εκκλησία έφτανε ένα αυλάκι, που έφερνε το αγίασμα στον ναό. Πάνω από το αγίασμα βρίσκεται η «σχοινιά», ένας θάμνος στον οποίο οι πιστοί δένουν μαντήλια ως τάματα στην Παναγία.

Ο ναός πανηγυρίζει την Τρίτη του Πάσχα.