13921

Φράγμα Κούρη

09/01/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η τεράστια δεξαμενή, με ύψος 115 μέτρα και χωρητικότητα 115,000,0000 κυβικά μέτρα νερού, που εκτείνεται από την περιοχή της Άλασσας, μέχρι την κοινότητα Σούνι, αποτελεί το φράγμα του Κούρη, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανάμεσα σε δεκάδες φράγματα που κατασκευάστηκαν στο νησί.

Το φράγμα του Κούρη απλώνεται σε μια έκταση 3,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με λεκάνη απορροής 308 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του το 1988. Εκτός από τα νερά του Κούρη, στο φράγμα εισρέουν και τα νερά του Διάριζου μέσω σήραγγας, και του Λιμνάτη, αλλά και του Κρυού. Παρ’ όλ’ αυτά, το τεράστιο αυτό φράγμα δεν υπερχείλισε παρά μόνο 2 φορές, το 2004 και το 2012.

Μεγάλος όγκος νερού αρχίζει να συγκεντρώνεται στο φράγμα κατά την περίοδο Δεκεμβρίου, που θεωρείται ο πιο βροχερός από τους μήνες του χρόνου. Από την κατασκευή του φράγματος και έπειτα, χρειάστηκε να μετακινηθεί και ο οικισμός της Άλασσας, που βρισκόταν δίπλα στην κοίτη του ποταμού. Η κατασκευή του φράγματος είχε σαν συνέπεια να καλυφθούν από νερό τα σπίτια του οικισμού, έτσι οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν βορειότερα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το χωριό.


Βίντεο: Cyprus from Air (Ιανουάριος 2019)

Το φράγμα μπορεί να το επισκεφθεί κανείς στην περιοχή του χωριού Σούνι, όπου βρίσκεται και η μεγάλη κατασκευή που διακόπτει τη ροή στην κοίτη του ποταμού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέα από την περιοχή κοντά στη γέφυρα της Άλασσας, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει και κατάλοιπα του παλιού οικισμού.