2959

Στη Λεμεσό το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο του κόσμου, του 1886!

12/06/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο στον κόσμο, ήταν ένα τρίκυκλο που έμοιαζε περισσότερο με μεγάλο ποδήλατο. Αυτό, βέβαια, είναι ο λόγος που σήμερα όλοι έχουμε την ευχέρεια να μετακινούμαστε εύκολα και γρήγορα. Ο προπάππους της Mercedes Benz, λοιπόν, έφτασε το 2019 στη Λεμεσό, ώστε να μπορούν όλοι να δουν από κοντά τη δημιουργία του Carl Benz, και να διαπιστώσουν την εξέλιξη που μεσολάβησε μέχρι τα αυτοκίνητα του σήμερα.

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με την βενζινοκίνητη μηχανή του τοποθετημένη πίσω από το κάθισμά του, ενώ αντί για τιμόνι διέθετε ένα λεβιέ που έστρεφε τις ρόδες του είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά.

Το πρώτο μεγάλο του ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τη σύζυγο του εφευρέτη του, Bertha Benz, η οποία αποφάσισε να το οδηγήσει, με τη συνοδεία των 2 έφηβων γιων της, για να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού για το δημιούργημα του Carl. Στο πρώτο αυτό ταξίδι, to 1888, κάλυψε 180 χιλιόμετρα, αν και χρειάστηκαν μέρες για την ολοκλήρωσή του.

Η μηχανή του αποδίδει λιγότερο από έναν ίππο και η ταχύτητά του φτάνει μόλις τα 16 km/h. Το εσωτερικό του αποτελείται από ένα δερμάτινο κάθισμα και ξύλινο πάτωμα, όπως άλλωστε συνηθιζόταν στις άμαξες.

Το μοντέλο του Carl Benz διασώθηκε από την UNESCO, ως κειμήλιο παγκόσμιας κληρονομιάς, και αναπαράχθηκε σε 108 πιστά αντίγραφα, τα οποία κατανεμήθηκαν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Το ένα από αυτά έφτασε στη Λεμεσό και βρήκε τη θέση του στο Μουσείο Ιστορικού και Κλασικού Αυτοκινήτου. Μάλιστα, αυτό είναι και το μόνο αυτοκίνητο που έχει εγγραφεί ως όχημα, κατ’ επέκταση μπορεί να κάνει διαδρομές εντός του νησιού.