A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ο δρόμος που κάνει… ζικ-ζακ ανάμεσα στην ιστορία της πόλης

Οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της Λεμεσού είναι γεμάτοι ιστορία και ζωντάνια. Αλλάζοντας χαρακτήρα από εποχή σε εποχή, αυτός ο δρόμος δεν έπαψε να αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Σε αντίθεση με άλλους δρόμους της πόλης, αυτή η οδός δεν έχει πάρει το όνομα κάποιας προσωπικότητας, κάποιου ευεργέτη ή κάποιας τοποθεσίας. Η οδός Ζικ Ζακ δηλώνει ακριβώς το σχήμα που προκύπτει από τη συνάντηση 3 μικρών δρόμων, 2 κάθετων και 1 οριζόντιου.

Μεταξύ της πλατείας Μεσαιωνικού Κάστρου και της εκκλησίας της Αγίας Νάπας, ο δρόμος Ζικ Ζακ φιλοξενεί πια στον πεζόδρομό του τραπεζάκια που σε καλωσορίζουν όλες τις ώρες, με κάθε είδους ποτά και τσιμπήματα. Από νωρίς μέσα στη μέρα, μέχρι και τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τα μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και μουσικές σκηνές που λειτουργούν στην περιοχή γίνονται προορισμός για εκατοντάδες κόσμου, που γεμίζει ασφυκτικά την περιοχή, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την ιστορία και την παράδοση, ο δρόμος προσφέρει θέα στο τζαμί Κεπίρ (μεγάλο τζαμί), το οποίο χτίστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά Κοπρουλού το 1825, δίπλα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Το ανώτατο στρώμα, αυτό του τζαμιού, είναι χτισμένο πάνω από τα χαλάσματα μιας Μεσαιωνικής (Λουζινιανής) εκκλησίας που είναι και αυτή κτισμένη πάνω από μια βυζαντινή εκκλησία. Περνώντας από την οδό Ζικ Ζακ μπορεί κανείς να δει αυτές τις ιστορικές στρωματώσεις στο παλαιότερο, νοτιοδυτικό μέρος, του τζαμιού.

Έτσι, αυτός ο δρόμος, μοιάζει να μας επιτρέπει να κάνουμε «ζικ-ζακ» ανάμεσα στις διάφορες ιστορικές φάσεις της πόλης, απολαμβάνοντας ένα από τα πιο χαλαρωτικά σημεία του κέντρου της.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;