12286

Μεσαιωνικό Κάστρο

21/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού βρίσκεται το κάστρο της πόλης, στο οποίο φιλοξενείται σήμερα μέρος της Μεσαιωνικής Συλλογής του Κυπριακού Μουσείου. 

Η ακριβής ημερομηνία της κατασκευής του κάστρου δεν είναι γνωστή. Συγγράμματα λένε πως χτίστηκε το 1193 από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, αλλά η πρώτη επίσημη αναφορά του κάστρου χρονολογείται στο 1228.

Στη μακρά του ζωή, το κάστρο υπέφερε από επιθέσεις διαφόρων εισβολέων. Το φρούριο στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1590 μ.Χ). Οι χρήσεις του υπήρξαν πολλές κατά τη διάρκεια των αιώνων, προτού καταλήξει στο να στεγάζει μία πάρα πολύ σημαντική μεσαιωνική συλλογή. 

Τα οχυρωτικά τείχη παρουσιάζουν επίσης μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και υπάρχουν σκέψεις ότι ήταν κομμάτια από πολύ μεγαλύτερο κάστρο.

Οι δεκάδες επιλογές από νόστιμο φαγητό και αρωματικό καφέ κοντά στο κάστρο, το καθιστούν ιδανική αφορμή για μια αλλιώτικη βόλτα στην πόλη.

Τηλέφωνο: 25 305419