28029

Εκκλησία Αγίας Τριάδας

10/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, λίγα βήματα από την οδό Αγίου Ανδρέου, όπου σήμερα βρίσκεται και το μεγάλο συγκρότημα της Columbia Plaza, βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η εντυπωσιακή της εικόνα και το πλουσιοπάροχα διακοσμημένο εσωτερικό του ναού, τον καθιστούν ένα πραγματικό ορόσημο για την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την πόλη, καθώς και δημοφιλή επιλογή για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων.

Σήμερα, τόσο το κτίριο, όσο και η αυλή του καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση, όμως στη θέση του ναού αυτού, βρισκόταν αρχικά ένα πολύ μικρό, ταπεινό εκκλησάκι, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία Χρυσορογιάτισσα. Το εκκλησάκι είχε κτιστεί το 1866, αποτελώντας μέρος της ενορίας της γειτονικής εκκλησίας της Αγίας Νάπας. Τελικά, κατεδαφίστηκε το 1922, ώστε να αρχίσει η ανέγερση της νέα εκκλησίας, η οποία σχεδιάστηκε από τον Κερκυραίο αρχιτέκτονα, Ζαχαρία Βόνδα, ο οποίος είχε αναλάβει πολλά έργα στην πόλη (μεταξύ των οποίων αξιόλογα νεοκλασικά αρχοντικά, αλλά και τη Δημοτική Αγορά της Λεμεσού).

Το 1938 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ιδιαίτερου αυτού ναού. Στην κάλυψη της δαπάνης που απαιτούσε το έργο, συνέβαλε και ο Δήμος Λεμεσού, με μία δωρεά ύψους 50 λιρών (ποσό μεγάλο για την εποχή). Ο ναός, του τύπου στραυροειδή με τρούλο, είναι εξωτερικά επενδυμένος με λευκή πέτρα. Έχει 2 καμπαναριά στο βόρειο και στο νότιο άκρο του, όπως επίσης και 3 εισόδους, στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά. Το εσωτερικό της εκκλησίας εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή, με όλους τους τοίχους του καλυμμένους από αξιόλογες τοιχογραφίες και το κόκκινο χαλί που καλύπτει το πάτωμα να υπογραμμίζει την κατανυκτική ατμόσφαιρα.