4445

Παρεκκλήσι Αγίου Τυχικού (Αγία Φύλα)

10/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε μια κατανυκτική τοποθεσία βόρεια της πόλης της Λεμεσού, βρίσκεται σήμερα ένα από τα 3 εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Αγιο Τυχικό, ένα Μικρασιάτη που έφτασε στην Κύπρο μαζί με τους πρώτους Αποστόλους που κήρυξαν στο νησί τον Χριστιανισμό.

Ο ερειπωμένος σήμερα ναός, ανάγεται στον 10ο περίπου αιώνα και κτίστηκε πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα. Το κτίσμα έχει σχεδιαστεί ως τετράστυλος σταυροειδής ναός εγγεγραμμένος με τρούλο. Από αυτόν σώζονται σήμερα μόνο τμήματα της τοιχοποιίας του, με ίχνη τοιχογραφιών.

Γύρω από το ναό υπάρχουν ερειπωμένα μοναστηριακά κτίσματα. Πολύ πιθανόν στην περιοχή αυτή να ήταν και η έδρα της επισκοπής Νεαπόλεως ή ακόμη να μεταφέρθηκε στο ύψωμα αυτό, για να προστατευθεί κατά τις αραβικές επιδρομές. Στο μέρος αυτό και κοντά στα ερείπια του αρχαίου ναού ανεγέρθηκε πρόσφατα νέος ναός προς τιμή του Αγίου για να θυμίζει στους κατοίκους της περιοχής το πέρασμα των αποστόλων από τα μέρη τους.