23825

Εκκλησία Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας (Τραχώνι)

23/06/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένα σπήλαιο, δυτικά της Λεμεσού, που φαίνεται να φιλοξενούσε ανθρώπους εδώ και αιώνες, έχει διαμορφωθεί σήμερα σε ένα εκκλησάκι που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς. Φωλιάζοντας μέσα σε έναν ασβεστολιθικό βράχο, η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στο Τραχώνι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση λατρευτικού χώρου.

Αν και μοιράζεται το ίδιο όνομα με αρκετές ακόμα εκκλησίες στην Κύπρο (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), η διαρρύθμιση των χώρων στο εσωτερικό του ναού, οι τοιχογραφίες που την κοσμούν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεται από τους φεγγίτες που έχουν λαξευτεί στην οροφή του βράχου, δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Με τη μορφή της να υποδηλώνει ότι ο χώρος αυτός αποτέλεσε πιθανότατα κατακόμβη για τους πρώτους Χριστιανούς που έζησαν στο νησί, η εκκλησία έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ναού, που συχνά υποδέχεται πιστούς.

Πέρα από τη φυσική κοιλότητα της σπηλιάς, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ναού, έχουν κατασκευαστεί και κάποια πρόσθετα μέρη, ώστε να είναι λειτουργικός για τα σημερινά δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι ο ομώνυμος ναός στο χωριό Κάτω Δευτερά της Λευκωσίας είναι πιο γνωστός, η Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα στο Τραχώνι προσελκύει το ενδιαφέρον, καθώς από πολλούς θεωρείται θαυματουργή.