4186

Παρεκκλήσι Παναγίας Βουναρκώτισσας

06/07/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Βόρεια του λιβαδιού του Ακρωτηρίου, λίγο έξω από το χωριό Κολόσσι, βρίσκει κανείς ένα από τα πιο ιδιαίτερα θρησκευτικά μνημεία της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για ένα από τα πολλά παρεκκλήσια που λειτουργούν στην κοινότητα, είναι όμως το μοναδικό το οποίο φιλοξενείται μέσα σε μια παμπάλαια σπηλιά.

Η κοιλότητα που δημιουργήθηκε μέσα στον βραχώδη αυτό λόφο, εξελίχθηκε σε χώρο λατρείας, καθώς επέτρεπε στους πιστούς να διενεργούν τις λατρευτικές τους τελετές ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Φιλοξενώντας χριστιανούς για αιώνες, η σπηλιά αυτή διατηρήθηκε ως εκκλησάκι μέχρι και τις μέρες μας. Άλλωστε, η μορφολογία του εδάφους στις κοινότητες δυτικά της πόλης της Λεμεσού, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές (όπως η Ερήμη και το Τραχώνι) τέτοια σπήλαια.

Η σπηλιά στο Κολόσσι είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Βουναρκώτισσα, ονομασία που της δόθηκε λόγω της τοποθεσίας της. Με τα χρόνια, τα τοιχώματα του σπηλαίου διακοσμήθηκαν με εικόνες Αγίων που έφεραν στο παρεκκλήσι οι πιστοί. Ο φωτισμός από τα κεριά που ανάβουν μέσα στο παρεκκλήσι και από το φυσικό φως που μπαίνει από το άνοιγμα του σπηλαίου, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα κατανυκτική μέσα στον χώρο.

Οι πιστοί θεωρούν θαυματουργό το σπήλαιο, αφού λέγεται ότι ο πηλός από το χώμα του δαπέδου έχει θεραπευτικές ιδιότητες.