24383

Ακτή Ζαπάλο (Τρυπητή)

27/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ύπαιθρος
Φυσικές Ομορφιές
Χωματόδρομος

Η πιο απρόσιτη, αλλά συνάμα η πιο μαγική παραλία της Λεμεσού. Βρίσκεται στο σημείο κάτω από το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, στο κόλπο της Επισκοπής. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται και παραλία Απόλλων, ενώ για πολλούς είναι γνωστή ως όρμος της Τρυπητής ή κόλπος Ζαπάλο.

Διανύοντας μια απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού προς τις δυτικότερες περιοχές της επαρχίας, μπορεί να απολαύσει κανείς την ιδιαίτερη εικόνα της ακτής αυτής. H παραλία δεν είναι ορατή από τον δρόμο, αφού βρίσκεται κάτω από την άκρη γκρεμού, που σχηματίζουν τα χαρακτηριστικά βράχια της ακτογραμμής. Οι απότομοι βράχοι, γεμάτοι με φωλιές γερακιών, είναι και ένα από τα στοιχεία που προσδίδουν μια ξεχωριστή, άγρια γοητεία στο τοπίο, ιδίως όταν αγναντεύει κανείς τη θέα από ψηλά.

Πολύ συχνά - ιδίως τον χειμώνα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες - η πρόσβαση στην παραλία κλείνει και γενικά η κατάβαση προς τον κόλπο Ζαπάλο αποτελεί μια πρόκληση, λόγω του ανώμαλου εδάφους. Η κατάβαση σε αυτή την παραλία συνίσταται μόνο σε έμπειρους οδηγούς, με όχημα κατάλληλο για ορεινές διαδρομές. Ακόμα κι αν επιλέξει να κατεβεί κάποιος με τα πόδια, απαιτείται και πάλι ιδιαίτερη προσοχή και ικανότητες.

Η ονομασία «Ζαπάλο» δόθηκε στον κόλπο από την ομώνυμη εταιρεία που εξόρυσσε από αυτό το σημείο και εμπορευόταν αμμοχάλικο για κατασκευαστικές εργασίες.

Βέβαια, η υπέροχη θέα (ιδίως κατά το ηλιοβσίλεμα), η εικόνα από το μικρό ψαρολίμανο με την αποβάθρα, τα καθαρά νερά και οι μικρές «πισίνες» που δημιουργήθηκαν κατά την εξόρυξη υλικού από τον βυθό, είναι κάτι που μπορεί να απολαύσει κανείς ακόμα και πάνω από τον βράχο.