38509

Ακτή Ζαπάλο (Τρυπητή)

07/08/2023
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ύπαιθρος
Φυσικές Ομορφιές
Χωματόδρομος
Ήσυχες Παραλίες

Η πιο δυσπρόσιτη, αλλά και μαγευτική παραλία της Λεμεσού, βρίσκεται κοντά στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, στο κόλπο της Επισκοπής. Γι’ αυτό ονομάζεται και παραλία Απόλλων, ενώ για πολλούς είναι γνωστή ως όρμος της Τρυπητής ή κόλπος Ζαπάλο.

H παραλία δεν είναι ορατή από τον δρόμο, αφού βρίσκεται κάτω από την άκρη ενός γκρεμού. Οι απότομοι βράχοι, γεμάτοι με φωλιές γερακιών, είναι και ένα από τα στοιχεία που προσδίδουν ξεχωριστή γοητεία στο τοπίο.

H κατάβαση προς τον κόλπο Ζαπάλο αποτελεί μια πρόκληση, λόγω του ανώμαλου εδάφους. Μπορεί κανείς να φθάσει εκεί κατηφορίζοντας από τον χωματόδρομο με τα πόδια, ή εναλλακτικά με καγιάκ ή σκάφος, από τον γειτονικό κόλπο του Κουρίου.

Η ονομασία «Ζαπάλο» προέκυψε από την ομώνυμη εταιρεία που εξόρυσσε από αυτό το σημείο και εμπορευόταν αμμοχάλικο για κατασκευαστικές εργασίες.

Η υπέροχη θέα (ιδίως κατά το ηλιοβασίλεμα), η μοναχική αποβάθρα για ψαρόβαρκες και τα κρυστάλλινα νερά κάνουν την παραλία αυτή μοναδική, είτε τη βλέπεις από ψηλά, είτε από κοντά.