3466

Παναγία Διακινούσα (Πραστειό Αυδήμου)

13/06/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε μία μικρή κοιλάδα με μοναδική θέα, δυτικά της επαρχίας Λεμεσού, θα βρεις ένα εντυπωσιακό εκκλησάκι που θεωρείται αρχιτεκτονικό, αλλά και θρησκευτικό μνημείο του χωριού.

Ο ναός βρίσκεται στο χωριό Πραστειό Αυδήμου και είναι αφιερωμένος στην Παναγία Διακινούσα, η οποία πήρε το όνομά της από τους κατοίκους της περιοχής, αφού σύμφωνα με την παράδοση, την έβλεπαν να βγαίνει τα βράδια από το ναό, περπατώντας ανάμεσα στα δρομάκια του χωριού.

Το τρίκλητο αυτό εκκλησάκι είναι από τα λίγα στο είδος του και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, με δύο ενσωματωμένα παρεκκλήσια στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική του γωνία.

Στο εσωτερικό του βορειοανατολικού τμήματος, ρέει αγίασμα από ένα βράχο, ενώ οι εναπομείναντες τοιχογραφίες και οι εικόνες του ναού, αποπνέουν μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα.