19976

Μονή Συμβούλου Χριστού - Άγιος Γεώργιος (Σωτήρα)

04/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η μονή του Συμβούλου Χριστού, με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην είσοδό της, βρίσκεται στην περιοχή Happy Valley, η οποία εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα των Βρετανικών Βάσεων. Είναι από τα αρχαιότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού, αφού ανάγεται στο 625 μ.Χ.

Τα ερείπια από διάφορα παλαιότερα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από τη μονή, αποτελούν απόδειξη της παλαιότητάς της. Αυτά τα ερείπια συντηρούσαν και τον μύθο γύρω από τον Άγιο Γεώργιο το Σύμπουλα μεταξύ των κατοίκων της γύρω περιοχής. Η μονή, που λεηλατήθηκε επανειλημμένα κατά τις αραβικές επιδρομές στην Κύπρο, αναστηλώθηκε τελικά περίπου 1300 χρόνια μετά, όταν ένα ζευγάρι πιστών από τη Λεμεσό, ανακάλυψε την τοποθεσία μετά από όραμα το 1991.

Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αναστηλώθηκε με έξοδα του ζευγαριού, οι οποίοι έμειναν εκεί, λειτουργώντας την εκκλησία ως μοναχοί, με τα ονόματα Γερόντιος και Πολυχρονία. Η ονομασία της μονής φαίνεται να σχετίζεται με το χαρακτηρισμό του Ιησού Χριστού ως «θαυμαστού συμβούλου», η οποία αποδίδεται στον προφήτη Ησαΐα.

Στο λόφο πάνω από το μικρό εκκλησάκι, σε μια υπέροχη τοποθεσία με πολύ πράσινο, ανεγέρθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα ένα εντυπωσιακό, σύγχρονο μοναστήρι. Η μονή επανδρώθηκε από το Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο με μοναχούς από το Μαχαιρά. Το νέο μοναστήρι «Ιερά Μονή Συμβούλου Χριστού» είναι άβατο για τις γυναίκες, οι οποίες μπορούν να εκκλησιάζονται μόνο στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Παϊκούσης, Ανδρέας ΧριστοφόρουΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.