27254

Μονή Συμβούλου Χριστού - Άγιος Γεώργιος (Σωτήρα)

15/04/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η μονή του Συμβούλου Χριστού βρίσκεται στην περιοχή Happy Valley, εντός των Βρετανικών Βάσεων. Ανάγεται στο 625 μ.Χ. και είναι από τα αρχαιότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού.

Τα ερείπια από παλαιότερα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από τη μονή, ένδειξη της παλαιότητάς της, συντηρούσαν τον μύθο γύρω από τον Άγιο Γεώργιο τον Σύμπουλα. Η ονομασία της μονής φαίνεται να σχετίζεται με το χαρακτηρισμό του Ιησού Χριστού ως «θαυμαστού συμβούλου», ο οποίος αποδίδεται στον προφήτη Ησαΐα.

Η μονή λεηλατήθηκε επανειλημμένα κατά τις αραβικές επιδρομές και αναστηλώθηκε περίπου 1300 χρόνια μετά, όταν ένα ζευγάρι πιστών από τη Λεμεσό ανακάλυψε την τοποθεσία το 1991. Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο του μοναστηριού, αναστηλώθηκε από το ζευγάρι που τη λειτούργησε, ως οι μοναχοί Γερόντιος και Πολυχρονία.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ανεγέρθηκε το μοναστήρι, που επανδρώθηκε με μοναχούς από το Μαχαιρά. Οι γυναίκες μπορούν να επισκεφθούν μόνο το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Παϊκούσης, Ανδρέας Χριστοφόρου