Παραμάλι (Παραλία των χελώνων)

04/08/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μια παραλία με άγρια ομορφιά και συνεχείς εναλλαγές στα τοπία, η ακτή στο Παραμάλι είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο ερημικές, αλλά και μια από τις πιο δραστήριες παραλίες της Κύπρου. Δεν είναι μια παραλία που θα επιλέξεις, αν θέλεις ανέσεις και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες, όμως είναι μια παραλία, από την οποία θα φύγεις πιο πλούσιος σε εμπειρίες.

Το χωριό Παραμάλι βρίσκεται περίπου 25 χλμ. δυτικά της Λεμεσού, ενώ η παραλία έχει γίνει γνωστή κυρίως από την προτίμηση που δείχνουν σε αυτήν όσοι ασχολούνται με το kitesurfing. Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν κατά καιρούς στην περιοχή, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, την καθιστούν ιδανική για το συγκεκριμένο θαλάσσιο άθλημα.

Η παραλία, όμως, έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που θα εκτιμήσουν ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με αθλήματα. Το τοπίο στην ακτή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: από πελώριους βράχους στο ανατολικό και δυτικό άκρο της, μέχρι χαμηλούς θάμνους, λεπτή άμμο και πολύχρωμα βότσαλα. Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παραλίας, είναι η θέα της από τους κοντινούς λόφους, με τους πορτοκαλεώνες να απλώνονται καταπράσινοι, σχεδόν μέχρι το κύμα.

Το σίγουρο είναι ότι ο επισκέπτης απολαμβάνει την απόλυτη γαλήνη στην ακτή αυτή, ενώ έρχεται σε αρμονία με τα στοιχεία της φύσης. Άλλωστε, συχνά βγαίνουν χελώνες στο ανατολικότερο άκρο της παραλίας για να γεννήσουν τα αυγά τους στη λεπτή αμμουδιά. Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε να μη βλάψουν αυτό το προστατευόμενο είδος της θαλάσσιας ζωής. Αν είναι τυχεροί και πετύχουν τη στιγμή της εκκόλαψης των αυγών, μπορούν να θαυμάσουν από μακριά τα δεκάδες χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό.

Στην παραλία φθάνεις βγαίνοντας από την έξοδο προς Παραμάλι, την πρώτη μετά τη σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου. Στο Τ στρίβεις δεξιά και ακολουθείς, για 6 λεπτά περίπου, το δρόμο με άσφαλτο που καταλήγει σε δρόμο με χαλίκια.

*Extra tip: Η θάλασσα στην παραλία είναι γενικά ήρεμη, αλλά βαθαίνει απότομα και χρειάζεται προσοχή. Τις μέρες που έχει αέρα και κύμα, είναι καλό να μένεις στην ακτή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα προσγειωθεί πάνω σου κάποιος kitesurfer.

swipe gallery




15950