11175
A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS


Υπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες (Πρεσβευτές Λεμεσού)

Παραλία Μελάντα (Αυδήμου)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο δυτικότερο άκρο του κόλπου της Αυδήμου, σε απόσταση λιγότερη από 4 χιλιόμετρα από το χωριό και περίπου 20 λεπτά από την πόλη της Λεμεσού, σχηματίζεται ένας μικρός και ήσυχος κόλπος, που έχει γίνει αγαπημένο καταφύγιο δροσιάς και ηρεμίας. Οικογένειες, παρέες νεαρών, λάτρεις του καλού φαγητού, τρελαμένοι με την κατασκήνωση και τα θαλάσσια σπορ, όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την ένταση της καθημερινότητας και να αναζωογονηθούν κοντά στη φύση, έχουν πολύ καλούς λόγους να προτιμούν την ακτή αυτή.

Ο κολπίσκος αυτός, περικυκλωμένος από άσπρα βράχια και άγρια βλάστηση, ορίζεται από μια πρόχειρη αποβάθρα στα δυτικά, όπου δένουν λίγες ψαρόβαρκες, και ένα εγκαταλελειμμένο μουσουλμανικό τέμενος στα ανατολικά (η Αυδήμου ήταν χωριό ως επί το πλείστον τουρκοκυπριακό πριν το 1974). Η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και πολύχρωμα βότσαλα. Το ταβερνάκι που αγναντεύει την ακτή από τα δυτικά, είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για παραδοσιακή, κυπριακή κουζίνα, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ η δροσιά του δέντρου που σκιάζει τη βεράντα του είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς ένα δροσερό ποτό.

Παίρνοντας την έξοδο προς Αυδήμου, από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, διανύεις μια απόσταση διαμέσου του καλλιεργήσιμου κάμπου για να φτάσεις στην παραλία, αφού το χωριό έχει αγροτικό χαρακτήρα και την περιοχή αυτή διασχίζει ένα ποτάμι, του οποίου οι εκβολές βρίσκονται στην παραλία. Μέρος της ιστορίας της περιοχής είναι τα 2 εγκαταλελειμμένα κτίρια που συναντά κανείς εκεί (το μουσουλμανικό τέμενος και η παλιά, πετρόκτιστη αποθήκη, όπου φυλάσσονταν εμπορεύματα που εκφορτώνονταν στη μικρή αποβάθρα που υπήρχε στον κόλπο της Αυδήμου). Πέρα από τα 2 αυτά κτίρια, στην παραλία βρίσκει κανείς και εστιατόρια, που προσφέρουν μεσογειακή κουζίνα, όπως επίσης και υποδομές για κρεβατάκια και ομπρέλες.

Η παραλία αλλάζει πρόσωπα, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αφού οι τεράστιες εκτάσεις γης δίπλα στην ακτή καλύπτονται είτε με ξερά χόρτα, που χρυσαφίζουν στον καλοκαιρινό ήλιο, είτε με φρέσκα, καταπράσινα αγριόχορτα και λουλούδια της άνοιξης.

Ο κόλπος που βρίσκεται ανατολικά της Μελάντα, προσελκύει τακτικά λάτρεις των θαλάσσιων αθλημάτων, όπως kitesurfing, SUP, windsurfing, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους ευνοϊκούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν σε σκηνές στην παραλία, προκειμένου να απολαύσουν στο μέγιστο τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, αλλά και την ομορφιά της παραλίας στη δύση και στην ανατολή του ήλιου. Μάλιστα, πολλοί επιλέγουν αυτές τις ώρες για να κάνουν yoga στην παραλία.

Για φαγητό

Melanda Beach Restaurant (τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 565 336)
Kyrenia Beach Restaurant (τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 679 451)

Δες περισσότερα εδώ.

Για θαλάσσια σπορ

Griffes Kiteflex (τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 618 448)

Δες εδώ περισσότερα για την ιστορία των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην ακτή.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.