16403

Παραλία Μελάντα (Αυδήμου)

23/08/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ύπαιθρος
Φυσικές Ομορφιές
Άμμος
Χαλίκια
Χωματόδρομος
Κρεβατάκια / Ντους / Τουαλέτες
Ήσυχες Παραλίες
Ταβέρνες / Εστιατόρια

Στο δυτικότερο άκρο του κόλπου της Αυδήμου, σε απόσταση λιγότερη από 4 χιλιόμετρα από το χωριό και περίπου 20 λεπτά από την πόλη της Λεμεσού, σχηματίζεται ένας μικρός και ήσυχος κόλπος, που έχει γίνει αγαπημένο καταφύγιο δροσιάς και ηρεμίας. Οικογένειες και παρέες, λάτρεις του καλού φαγητού, όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την ένταση της καθημερινότητας και να αναζωογονηθούν κοντά στη φύση, έχουν πολύ καλούς λόγους να προτιμούν την ακτή αυτή.

Ο κολπίσκος αυτός, περικυκλωμένος από άσπρα βράχια και άγρια βλάστηση, ορίζεται από μια πρόχειρη αποβάθρα στα δυτικά, όπου δένουν λίγες ψαρόβαρκες, και ένα εγκαταλελειμμένο μουσουλμανικό τέμενος στα ανατολικά (η Αυδήμου ήταν χωριό ως επί το πλείστον τουρκοκυπριακό πριν το 1974). Η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλα. Το ταβερνάκι που αγναντεύει την ακτή, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για παραδοσιακή, κυπριακή κουζίνα, αλλά και για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ η δροσιά του δέντρου που σκιάζει τη βεράντα του είναι ιδανική για να χαλαρώσει κανείς τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Παίρνοντας την έξοδο προς Αυδήμου από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, διανύεις μια απόσταση διαμέσου του κάμπου για να φτάσεις στην παραλία. Την αγροτική αυτή περιοχή διασχίζει ένα ποτάμι, του οποίου οι εκβολές βρίσκονται στην παραλία. Μέρος της ιστορίας της περιοχής είναι τα 2 εγκαταλελειμμένα κτίρια που συναντά κανείς εκεί (το μουσουλμανικό τέμενος και η παλιά, πετρόκτιστη αποθήκη, όπου φυλάσσονταν εμπορεύματα που εκφορτώνονταν στη μικρή αποβάθρα που υπήρχε στον κόλπο της Αυδήμου).

Η παραλία αλλάζει πρόσωπα, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, με τα χωράφια να χρυσαφίζουν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, ή να πλημμυρίζουν πράσινο, με αγριόχορτα και λουλούδια της άνοιξης.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να περάσουν όλη την ημέρα στην παραλία, προκειμένου να απολαύσουν στο μέγιστο τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, αλλά και την ιδιαίτερη ομορφιά της ακτής στη δύση. Τόσο ο χώρος του εστιατορίου, όσο και τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες στην παραλία, προσφέρουν τη δυνατότητα για μια ολοήμερη απόδραση δίπλα στη θάλασσα.

Για φαγητό

Melanda Beach Restaurant (τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 565336)