16935

Παρεκκλήσι Αγίου Σπυρίδωνα (Πισσούρι)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο στη βάση ενός βραχώδους λόφου στην περιοχή Αμπελοχώρι, πάνω από τον κόλπο Πισσουρίου. Ο ιδιαίτερος αυτός ναός ανεγέρθηκε το 1999 από 2 αδέλφια, τον Γιαννάκη και τη Βάσω Πελεκάνου, στη μνήμη των γονιών τους, που κατάγονταν από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.

Ο ίδιος ο πατέρας τους, είχε αποφασίσει να κατασκευάσει ένα παρεκκλήσι στη ρίζα του σπηλαίου, που είχε εντοπίσει κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε στη περιοχή. Ο Χριστόφορος Πελεκάνος απεβίωσε ξαφνικά, σε ηλικία 69 ετών, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το όραμά του, το οποίο συνέχισαν τα παιδιά του, αφιερώνοντας το παρεκκλήσι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που έχει την καταγωγή του από την Άσσια.

Η εξωτερική όψη του παρεκκλησίου βασίστηκε σε σχεδιάγραμμα που είχε κάνει ο εκλιπών Χριστόφορος Πελεκάνος.  Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η χαρακτηριστική, λευκή πέτρα της περιοχής. Στο εσωτερικό του, το παρεκκλήσι εξοπλίσθηκε με εικονοστάσι, εικόνες και ξύλινα καθίσματα για τους λιγοστούς πιστούς που μπορεί να φιλοξενήσει το άνοιγμα του βράχου. Σημείο αναφοράς για την περιοχή και αγαπητός προορισμός για τελετές με λίγους καλεσμένους (όπως γάμους και βαπτίσεις), το παρεκκλήσι πανηγυρίζει στις 12 Δεκεμβρίου και 11 Αυγούστου. Όσοι επισκέπτονται το Πισσούρι, θα το βρουν ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια»Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.