25287

Παρεκκλήσι Αγίου Σπυρίδωνα (Πισσούρι)

08/12/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο στην περιοχή Αμπελοχώρι, πάνω από τον κόλπο Πισσουρίου. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1999 από 2 αδέλφια, τον Γιαννάκη και τη Βάσω Πελεκάνου, στη μνήμη των γονιών τους, που κατάγονταν από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.

Ο πατέρας τους είχε αποφασίσει να κατασκευάσει ένα παρεκκλήσι στη ρίζα του βράχου, που είχε εντοπίσει τυχαία στην περιοχή. Ο Χριστόφορος Πελεκάνος απεβίωσε ξαφνικά, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το όραμά του, το οποίο συνέχισαν τα παιδιά του, αφιερώνοντας το παρεκκλήσι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που είχε καταγωγή από την Άσσια.

Η εξωτερική όψη του παρεκκλησίου βασίστηκε σε σχεδιάγραμμα που είχε κάνει ο εκλιπών Χριστόφορος Πελεκάνος.  Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η χαρακτηριστική, λευκή πέτρα της περιοχής. Το άνοιγμα του βράχου μπορεί να φιλοξενήσει λιγοστούς επισκέπτες, όμως το προτιμούν συχνά για μικρές τελετές (όπως γάμους και βαπτίσεις). Το παρεκκλήσι πανηγυρίζει στις 12 Δεκεμβρίου και 11 Αυγούστου, αλλά είναι ανοιχτό καθημερινά.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια»