21937

Παρεκκλήσι Αγίων Πάντων (Πισσούρι)

17/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο ξωκλήσι, το καταλαβαίνεις από την πρώτη ματιά. Όμως, το πόσο ιδιαίτερο είναι πραγματικά, το καταλαβαίνεις όταν μάθεις την ιστορία του. Το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων, που βρίσκεται στο χωριό Πισσούρι, στο δυτικότερο άκρο της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, που συνδέεται με τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

Το παρεκκλήσι θα μπορούσε να είναι μέρος μιας γκαλερί διεθνούς φήμης, αφού τις ξεχωριστές τοιχογραφίες, που καλύπτουν όλους τους τοίχους του, από την οροφή μέχρι το πάτωμα, τους έχει δημιουργήσει ο διακεκριμένος εικαστικός John Corbidge (ο οποίος έχει δημιουργήσει και πίνακες για το ξενοδοχείο Amathus, ένα από τα πρώτα παραθαλάσσια ξενοδοχεία πολυτελείας της Λεμεσού). Καθώς το παρεκκλήσι βρίσκεται εντός της έκτασης του Columbia Beach Resort, την έμπνευση για την εικόνα του αυτή είχε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του θέρετρου, Heinrich Schoeller. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος ο κος Schoeller, η ιδέα να καλυφθούν όλοι οι τοίχοι του παρεκκλησιού, στόχο είχε να συνδέσει την κουλτούρα του προϊστορικού πολιτισμού στην περιοχή, όταν οι άνθρωποι κάλυπταν με ζωγραφιές τους τοίχους των σπηλιών τους, με τις χριστιανικές παραδόσεις των νεότερων χρόνων.

Το παρεκκλήσι είναι σαφώς ένα αξιοθέατο για την περιοχή, ιδίως αφού βρίσκεται περικυκλωμένο σήμερα από τους καταπράσινους κήπους του Columbia Beach Resort.

Έτσι, το παρεκκλήσι καλύφθηκε ολόκληρο με τις μορφές Αγίων, Αγγέλων, της Παναγίας και του Χριστού, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν ξεκάθαρα στην βυζαντινή παράδοση, αλλά και με τεχνοτροπίες και γραμμές πιο φρέσκες, εντελώς πρωτότυπες, που υιοθετούν στοιχεία από πιο ελεύθερες καλλιτεχνικές τάσεις. Οι μορφές δένουν μέσα σε ένα έντονο, μπλε φόντο, με σκιάσεις και φωτεινά σημεία, που δίνει την εντύπωση πως, τόσο οι αναπαραστάσεις, όσο και οι επισκέπτες βουτάνε με την είσοδό τους στο παρεκκλήσι, μέσα στα βαθιά, γαλάζια νερά του κόλπου του Πισσουρίου, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.

Δες περισσότερα για το Columbia Beach Resort εδώ.