22753

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα μυστηριώδη, εγκαταλελειμμένα κτίρια στην παραλία Αυδήμου!

10/10/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Ύπαιθρος
Θρησκεία

Η παραλία της Αυδήμου, δυτικά της Λεμεσού ξεχωρίζει μεν για τη φυσική ομορφιά της, όμως έχει και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Στην ακτή συναντά κανείς τα σημάδια που άφησαν εκεί οι άνθρωποι και οι δραστηριότητές τους κατά τον 20ο αιώνα.

Στο δυτικό άκρο του κόλπου, εκεί που ενώνεται με τον κόλπο Μελάντα, βρίσκεται πάνω στην κορυφή του βράχου ένα μικρό, τετράγωνο κτίριο με θόλο, που θυμίζει παρεκκλήσι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μουσουλμανικό ταφικό μνημείο, αφού το χωριό Αυδήμου είχε κατ’ εξοχή τουρκοκυπριακό πληθυσμό πριν το 1974. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν παλιότερα και 3 τουρκοκυπριακοί τάφοι, οι οποίοι χάθηκαν λόγω της διάβρωσης του ασβεστολιθικού εδάφους.

Ένα άλλο, μισογκρεμισμένο κτίριο στο κέντρο του κόλπου της Αυδήμου, κοντά στην ταβέρνα που λειτουργεί σήμερα εκεί, ήταν για πολλές δεκαετίες αποθήκη χαρουπιών, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων. Η παραλία της Αυδήμου διέθετε αποβάθρα για να δένει σκάφος που μετέφερε χαρούπια σε διάφορους προορισμούς.

Σχετικα

Η αποβάθρα υπέστη φθορές και απομακρύνθηκε πριν 3 δεκαετίες περίπου, όμως η πετρόκτιστη αποθήκη υπενθυμίζει ότι η παραλία ήταν κάποτε εμπορικός σταθμός.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.