A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

VIDEO: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα μυστηριώδη, εγκαταλελειμμένα κτίρια στην παραλία Αυδήμου!

Η παραλία της Αυδήμου είναι από τις πιο όμορφες, οικογενειακές παραλίες της επαρχίας Λεμεσού. Ένας μικρός κόλπος, περικυκλωμένος από ψηλά, άσπρα βράχια, με άμμο και βότσαλα στην ακτή, στην άκρη ενός καλλιεργήσιμου κάμπου. Όμως, 2 εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι αυτά που συμπληρώνουν το τοπίο, δημιουργώντας ερωτηματικά.

Ο μικρός θόλος που ξεπροβάλλει λίγα μόνο μέτρα μακριά από τη θάλασσα, θυμίζοντας παρεκκλήσι, είναι, σύμφωνα με όσα θυμούνται οι ντόπιοι, μικρό μουσουλμανικό μνημείο, αφιερωμένο σε Τουρκοκύπριους νεκρούς. Παλιότερα μπορούσε να δει κανείς εκεί και 3 Τουρκοκυπριακούς τάφους, οι οποίοι χάθηκαν, όταν η ακτή διαβρώθηκε από τη θάλασσα. Η Αυδήμου ήταν κυρίως Τουρκοκυπριακό χωριό πριν τον πόλεμο του 1974, ενώ σήμερα κατοικείται κυρίως από πρόσφυγες Ελληνοκύπριους.

Το μακρόστενο, πετρόκτιστο κτίριο με τις μισογκρεμισμένες καμάρες, που βλέπει κανείς στο δρόμο πλησιάζοντας προς την παραλία, είναι ιδιοκτησία Ελληνοκυπρίων και λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες ως αποθήκη χαρουπιών. Η παραλία της Αυδήμου διέθετε αποβάθρα για να δένει σκάφος που μετέφερε χαρούπια σε διάφορους προορισμούς. Η αποβάθρα υπέστη φθορές και απομακρύνθηκε πριν 3 δεκαετίες περίπου. Ένα από τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται στην παραλία, έχει ακόμα φωτογραφίες από εκείνη την αποβάθρα, που ήταν η καλύτερη θέση για βουτιές.

Φωτογραφίες: Ρώμος Κοτσώνης, Γιώργος Κέμκας

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;


close [x]