Η παραλία της Αυδήμου, δυτικά της Λεμεσού ξεχωρίζει μεν για τη φυσική ομορφιά της, όμως έχει και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Στην ακτή συναντά κανείς τα σημάδια που άφησαν εκεί οι άνθρωποι και οι δραστηριότητές τους κατά τον 20ο αιώνα.
Στο δυτικό άκρο του κόλπου, εκεί που ενώνεται με τον κόλπο Μελάντα, βρίσκεται πάνω στην κορυφή του βράχου ένα μικρό, τετράγωνο κτίριο με θόλο, που θυμίζει παρεκκλήσι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μουσουλμανικό ταφικό μνημείο, αφού το χωριό Αυδήμου είχε κατ’ εξοχή τουρκοκυπριακό πληθυσμό πριν το 1974. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν παλιότερα και 3 τουρκοκυπριακοί τάφοι, οι οποίοι χάθηκαν λόγω της διάβρωσης του ασβεστολιθικού εδάφους.
Ένα άλλο, μισογκρεμισμένο κτίριο στο κέντρο του κόλπου της Αυδήμου, κοντά στην ταβέρνα που λειτουργεί σήμερα εκεί, ήταν για πολλές δεκαετίες αποθήκη χαρουπιών, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων. Η παραλία της Αυδήμου διέθετε αποβάθρα για να δένει σκάφος που μετέφερε χαρούπια σε διάφορους προορισμούς.
Η αποβάθρα υπέστη φθορές και απομακρύνθηκε πριν 3 δεκαετίες περίπου, όμως η πετρόκτιστη αποθήκη υπενθυμίζει ότι η παραλία ήταν κάποτε εμπορικός σταθμός.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.