1350

Η ιστορία πίσω από το πολύχρωμο παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων στο Πισσούρι!

04/10/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Πολιτισμός - Τέχνες" value="Πολιτισμός - Τέχνες
Θρησκεία
Ύπαιθρος

Ένα παρεκκλήσι που θα μπορούσε να είναι μέρος μιας γκαλερί διεθνούς φήμης, βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της επαρχίας Λεμεσού. Πίσω από αυτό βρίσκεται η ιστορία ενός βρετανού καλλιτέχνη, που ερωτεύτηκε τον μεσογειακό ήλιο και έζησε την Κύπρο σαν δεύτερη πατρίδα του, αφομοιώνοντας τις χάρες, τις ομορφιές, αλλά και τις τραγωδίες της.

Ο διακεκριμένος εικαστικός John Corbidge είχε αγαπήσει από νωρίς το γαλάζιο της θάλασσας, το φως και τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Το 1969 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, αφού εγκατέλειψε την Αθήνα λόγω της Χούντας. Έκανε πολλές εκθέσεις, ενώ δημιούργησε και έργα για το ξενοδοχείο Amathus, ένα από τα πρώτα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Λεμεσού.

swipe gallery

Στην Κύπρο παντρεύτηκε και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Συγκεκριμένα στη Λεμεσό βρέθηκε μετά το 1974, όταν εκτοπίστηκε από το σπίτι του, κατά την τουρκική εισβολή. Έφτιαξε ένα νέο σπιτικό και στούντιο στη Λάνια, ένα χωριό τόσο ειδυλλιακό, ώστε να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για έναν καλλιτέχνη.

swipe gallery

Το σπίτι στο οποίο έζησε στο χωριό, είναι ολόκληρο μία άτυπη γκαλερί τέχνης.

Μετά την εισβολή, άρχισε να δουλεύει σε μία σειρά έργων με τίτλο “Bitter Sun” («Πικρός Ήλιος»), αφιερωμένα στο βίωμα της τραγωδίας, και το 2001, μετά από πρόσκληση του Heirich, Schoeller, ιδιοκτήτη του ομίλου Columbia, καταπιάστηκε να φιλοτεχνήσει το παρεκκλήσι ενός νέου, πολυτελούς θέρετρου στο Πισσούρι.

Το σχέδιο του παρεκκλησιού, αποτέλεσμα του οράματος του Heinrich Schoeller και της δημιουργικότητας του Βάκη Χατζηκυριάκου, είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική πρωτοχριστιανικών και μεσαιωνικών εκκλησιών σε όλη την Κύπρο.

swipe gallery

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης περιέγραψε την εμπειρία της ιδιαίτερης εικονογράφησης του παρεκκλησιού ως εξής: «Οι τοίχοι ήταν σαν να με αγκάλιαζαν, ωθώντας με να τους εμφυσήσω ζωή. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα σαν να βρισκόμουν μέσα σε ουράνιο τόξο, δουλεύοντας με εξαντλητικούς ρυθμούς για να συλλάβω και να σταθεροποιήσω τις φευγαλέες αχτίδες χρώματος πάνω στις καμπύλες επιφάνειες των τοίχων. Το αποτέλεσμα ήταν ένας γάμος από ποικιλόμορφα στυλ διαφόρων εποχών και κυρίως της Βυζαντινής… Ένα συναίσθημα περιτρέχουσας ενέργειας και απτικότητας…».

swipe gallery

Το 2003, ο Corbidge πραγματοποίησε την τελευταία έκθεσή του στη Λευκωσία, όμως το παρεκκλήσι παραμένει μέχρι σήμερά ένα άτυπο «έκθεμα», ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες.

Πληροφορίες, φωτογραφίες: "The All Saints Chapel", Columbia Beach Resort 

Σχετικα

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.