17342

Η ζωή των πρώτων κατοίκων στο νησί, από έναν αρχαίο οικισμό της Λεμεσού!

28/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ύπαιθρος
Κοινωνική Ζωή

Μια από τις περιοχές που έφεραν στο φως αξιοσημείωτα στοιχεία για τους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν στο νησί, είναι η Σωτήρα. Η Σωτήρα, χωριό της επαρχίας Λεμεσού, δυτικά της πόλης, διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, με οικισμούς που ανάγονται στη Νεολιθική εποχή.

Οι οικισμοί στη Σωτήρα ανέδειξαν πολύ σημαντικές πτυχές για τον τρόπο ζωής των πρώτων κατοίκων και την καθημερινότητα τους. Όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα της περιοχής, οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής ανέπτυξαν μικρούς, συλλογικούς οικισμούς και ασχολούνταν με τη γεωργία, το κυνήγι, καθώς και με την αγγειοπλαστική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν και οι κατοικίες των μικρών οικισμών, που παρουσιάζονται στην τοποθεσία Τεππές στη Σωτήρα. Οι κατοικίες βρίσκονταν δίπλα-δίπλα, διαμορφώνοντας ένα μεγαλύτερο, στρογγυλό και ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθώντας το μοτίβο που χαρακτήριζε την τελευταία φάση της περιοχής πριν εγκαταλειφθεί, οι οικισμοί ανέδειξαν το συλλογικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν και λειτουργούσαν οι μικρές κοινωνίες στην αρχαία περιοχή της Λεμεσού.

Τα θεμέλια των σπιτιών ήταν φτιαγμένα από πέτρες και το πάνω μέρος από καλάμια και ξύλα. Σήμερα, τα  κατάλοιπα του παλαιολιθικού οικισμού βρίσκονται σε ένα λόφο του χωριού, φανερώνοντας στοιχεία της κυπριακής προϊστορίας, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα. 

Πληροφορίες: Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας
Φωτογραφίες; Αρχαιολογία της Κύπρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.