13554

Τα οστά της τριμελούς οικογένειας, που αποκαλύφθηκαν στα ερείπια του Κουρίου!

08/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή

Τρεις σκελετοί, ο ένας πάνω στον άλλο, βρέθηκαν πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή του Κουρίου, στη Λεμεσό. Ήταν μια τριμελής οικογένεια, ένας πατέρας, μια μητέρα και ένα βρέφος, Η τελευταία κίνηση που φάνηκε να έκαναν εν ζωή ήταν η ύστατη προσπάθεια προστασίας από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή και γι’ αυτό το λόγο βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, σαν ένα σώμα.

Οι σκελετοί της οικογένειας εντοπίστηκαν μετά από εκατοντάδες χρόνια, τον 20ο αιώνα, αφήνοντας τα οστά των άτυχων ανθρώπων στο έλεος της αρχαίας πόλης, η οποία μετά το σεισμό εγκαταλείφθηκε. Αν και τα μέλη της τριμελούς οικογένειας δεν ήταν τα μοναδικά που βρέθηκαν από το σεισμό, το θέαμα από την ένωση τους παραμένει μέχρι σήμερα συγκλονιστικό, μαρτυρώντας την ισχυρή δύναμη που είχε, από την αρχαιότητα, ο θεσμός της οικογένειας στο νησί. Τα οστά της τριμελούς οικογένειας βρίσκονται σήμερα στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου, στην Επισκοπή.

Τα θύματα της οικογένειας βρέθηκαν στη θέση που είχε χτυπήσει ο μεγάλος σεισμός, θάβοντας για πάντα τα κορμιά τους στα συντρίμμια. Ο μεγάλος σεισμός, που έπληξε το Κούριο το 365 μ.Χ, κατέστρεψε την πόλη, δίνοντας ένα άδοξο τέλος στη σπουδαία πόλη-βασίλειο της Κύπρου. Μάθε περισσότερα για το σεισμό του Κουρίου εδώ.

Το Κούριο βρίσκεται σήμερα δυτικά της Λεμεσού, στην περιοχή της Επισκοπής, όπου μπορεί κανείς να δει τα κατάλοιπα από την αρχαία πόλη και να θαυμάσει τα σπουδαία αξιοθέατα και μνημεία. Μάθε περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου εδώ

Πληροφορίες: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006), Τμήμα Αρχαιοτήτων

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.